Foto: Unsplash, fenne-buitenrust-hettema

Enkelte matvarer inneholder mikroorganismer som kan være skadelige for fosteret.

Alle vet at de bør holde seg unna røyk og alkohol når de er gravide, men når det kommer til mat er usikkerheten større. 

Enkelte matvarer inneholder mikroorganismer som kan være skadelige for fosteret. Selv om risikoen for
å bli smittet er svært liten, kan konsekvensene bli alvorlige. Viktigst å unngå er matvarer som kan inneholde organismer som toxoplasma og listeria. Disse organismene behøver ikke å være farlige for deg som voksen, men kan gi infeksjoner som i verste fall fører til abort eller skader på fosteret. Toxoplasma og listeria kan gi influensa- lignende symptomer.

Her er en liste over mat du bør være forsiktig med hvis du er gravid: 

1. Kaffe

Mange får mindre lyst på kaffe når de er gravide, noe som er like greit ettersom et høyt koffeininntak kan øke risikoen for spontanabort i første trimester. Mattilsynet anbefaler at de som er gravide begrenser koffeininntaket til 100-200 mg per dag, noe som tilsvarer 1-2 kopper kaffe, eller tre-fire kopper te, eller 1 liter koffeinholdig brus. Hvis du er en av dem som ikke klarer deg uten en kopp kaffe om morgen, kan du altså drikke den uten dårlig samvittighet selv om du er gravid.

2. Rått kjøtt, spekemat og rå grønnsaker

Alle typer kjøtt kan inneholde parasitten toksoplasmose, men den vanligste smittekilden er rått kjøtt, særlig fårekjøtt. Når du er gravid, bør du derfor sørge for at alt kjøttet du spiser er skikkelig gjennomstekt. Vær også klar over at spekepølse og annen spekemat per definisjon er ”rått”, og dermed kan være bærer av toksoplasmose parasitten. En toksoplasmose infeksjon merkes som regel ikke hos den gravide, men kan overføres til fosteret og gjøre barnet alvorlig sykt. Katter, mus og fugler kan være bærere av toksoplasmose og gi dette videre gjennom avføringen. Dette er grunnen til at du skal vaske salat og grønnsaker som kan inneholde jord med dyreeskrementer før bruk.

3. Matvarer med lang holdbarhet

Upasteuriserte oster,  og rå fisk som rakefisk, røkelaks og matvarer med lang holdbarhet slik som kjøttpålegg, kan inneholde en bakterie som heter Listeria. Dette er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord, og råvarer. Smittekilden kan være upasteurisert melk eller ost som er laget av upasteurisert melk. Det har også blitt påvist listeria i mye og halvmyke oster som er laget av pasteurisert melk, for eksempel camenbert, brie og muggoster som gorgonzola. Faste hvite oster som Norvegia og Jarlsberg, og tubeoster er trygt å spise for deg som er gravid.  

En Listeriainfeksjon gir bare milde influensasymptomer hos mor, menn kan i verste fall føre til alvorlig sykdom hos fosteret eller abort. Listeriabakterien vokser godt ved kjøleskapstemperatur, og overlever til og med frysing. De fleste oster i Norge er pasteurisert, men kjøp likevel oster med lukket emballasje som angir både pasteurisering og holdbarhet. Vær også nøye med å sjekke utgangsdatoen på vakumpakket kjøttpålegg, røkelaks og gravlaks.

4. Store fisker og fiskelever

Fisk kan inneholde kvikksølv som skade nervesystemet og i verste fall påvirke fosterets motoriske utvikling og læringsevne. Derfor bør du holde deg unna stor ferskvannsfisk som ørret, gjedde, abbor og røye som kan inneholde nokså store konsentrasjoner av kvikksølv. Det er også målt høye nivåer av kvikksølv i store saltvannsfisk som tunfisk, sverdfisk, blåkveite og hval. Tunfisk på boks kan du trygt spise ettersom det er yngre fisk som brukes til dette.

Her er en liste fra matportalen om hva slags fisk du bør unngå når du er gravid: 

 • Unngå rå fisk som feks rakfisk
 • Unngå hvalkjøtt og selkjøtt, fordi slikt kjøtt kan inneholde høyt nivå av kvikksølv.
 • Unngå blåkveite over 3 kilo, all gjedde, abbor over 25 cm,
  ørret over 1 kilo, røye over 1 kilo.
 • Unngå eksotisk fisk som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt.
 • Unngå fiskelever, Svolværpostei og Lofotpostei.
 • Unngå krabbeinnmat fra skallet, fordøyelseskjertelen i kamskjell
  og nyren i o-skjell.
 • Gravet eller røkt fisk bør du innta ferskest mulig.
 • Gravide kan spise sushi men bør unngå rå tunfisk.

Les mer om sunn mat for gravide.

Kilder:
"Sunn start" av Vibeke Ø. Landaas, Marianne H. Abel og Tine M. Sundfør. Tun forlag.
http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/article779.ece/BINARY/Lev%20sunt%20i%20svangerskapet%20(PDF)