Foto: Thinkstock

Hvilke hensyn må du ta?

Jeg er nettopp funnet ut at jeg er gravid (fem uker på vei) og jeg har noen spørsmål angående trening og graviditet. Jeg er veldig sporty og har en aktiv hverdag foruten om jobb. Jeg elsker å trene og det er en stor del av livet mitt. Jeg trener både styrketrening og løper en del. En blanding av både intervall (høy intensitet) og langkjøring (lav intensitet).

Det jeg lurer på er om jeg kan fortsette som før, eller om det er noe jeg bør/må ta hensyn til? Jeg føler meg helt fin og har aldri hatt noen skader eller noen plager. Jeg har heller ingen sykdommer.

Setter veldig stor pris på svar!

Hilde, 25


Ernæringsfysiolog og Personlig trener Isabel Helen Christoffersen svarer: 

isabel
Isabel Helen Christoffersen har en bachelor i idrettsvitenskap fra Norges idrettshøyskole, og Bachelor i ernæring fra Atlantisk medisinske høyskole.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Gratulerer så mye med graviditeten!

Det er veldig fint at du har en aktiv hverdag. Gravide anbefales nemlig å være regelmessige fysisk aktive! Da med middels intensitet og i 30 minutter hver dag. Dette som en del av en sunn og helsemessig livsstil.

Mange positive effekter av trening under svangerskapet

At du i tillegg trener styrke og utholdenhet er veldig positivt, og du vil gjennom svangerskapet få mange positive effekter av denne treningen. Dette kan du lese mer om her! 

Tips til øvelser

Noen hensyn du bør ta: 

Det er noen hensyn du må ta i forhold til trening og svangerskap:

  • Pass på at du ikke får for høy kroppsvarme (spesielt de tre første månedene).
  • Tren med lette klær og ikke i for varmt klima
  • Husk å få i deg nok væske, både før under og etter treningen. Vann er den beste tørstedrikken!
  • Du bør ikke trene noe som øker risikoen for fall og fosterskade
  • Når det gjelder kondisjonstrening så er ikke alltid pulsen en god indikator på intensiteten pga det økte blodvolumet. Ha som tommelfingerregel at du skal kunne føre en samtale når du trener.
  • I forhold til styrketrening bør du ha fokus på rygg, mage bekkenbunn og armer/skuldre. Dette for å forberede kroppen på at tyngdepunktet forflyttes fremover og det stiller større krav til en sterkere rygg, og du vil samtidig være klar for mye løfting og bæring når babyen kommer.
  • Ikke ha så tung belastning på vektene under styrketreningen at det kan føre til pressrefleks. Kjør 3 serier med 8-12 repetisjoner.

Se gjerne også denne videoen: Gravid? Tren!

Lykke til!