Vet du hva som skjer med magemuskler og bekkenbunn når du er gravid?
Mammamage er et begrep som brukes på mange ulike måter, og altfor ofte i sammenheng med ekstra fettvev på magen etter graviditet og fødsel. Man leser og hører om mødre som sliter med stor og myk mage etter fødsel, og at den nedre delen av magen buler mer ut enn før.
Men hva er mammamage, og handler det kun om å legge på seg og beholde magefett for mor?
Trening under graviditet og etter fødsel
Trening under graviditet og etter fødsel har heldigvis kommet mer i fokus de siste årene, og mange opprettholder en aktiv livsstil når familien vokser.
Under en graviditet og etter en fødsel har kroppen gått gjennom enorme endringer og utfordringer, og det sier seg selv at man ikke kan trene akkurat som før underveis og etterpå. Vi må tilpasse øvelser og aktiviteter til den tilstanden kroppen vår er i hele tiden. Men problemet er ofte at mange ikke orker tanken på å trene med en kropp de ikke føler at de kjenner igjen.
Viktig med riktig aktivering av magemuskler og bekkenbunn
Hva som skjer med magemuskler og bekkenbunn burde være pensum for alle som ønsker å få barn. Kunnskap om dette er nøkkelen til å forstå hvordan trening og aktivitet burde tilpasses, men også for å unngå urealistiske forventninger til blant annen en helt forvandlet og såkalt "perfekt" kropp etter fødsel.
Hvorfor lar man seg selv tro at det å ha mammamage kun handler om vekt og fett, og ikke om riktig aktivering av magemuskler og bekkenbunn? Og kanskje like viktig er hvorfor mange tror at det er like greit å "vente seg til god form etter fødsel", eller hvorfor mange avskriver seg ansvaret for sin egen kropp og helse.
Les mer om hvorfor og hvordan magemusklene deler seg under graviditet.
Les også "Trening etter fødsel; Hvorfor og hvordan knipe?" for info om bekkenbunnsmuskulaturen som mange har hørt om, men ikke får aktivert!
Mammamage handler ikke om fett
Trening og fysisk aktivitet er godt for kroppen, spesielt en gravid kropp som skal bære frem et barn, men også en kropp som har vært gjennom en fødsel og er i barselperioden. Det er helt normalt føle at kroppen ikke er den beste utgaven av deg selv etter fødsel. Og selvfølgelig vil mange oppleve at det har oppstått et litt tykkere lag av underhudsfett på kroppen etter å ha gått 9 mnd gravid, dette fettlaget er jo viktig i forbindelse med amming.
Men det er ikke på grunn av litt mer fett at magen ofte står lengre ut enn før graviditet.
Vanlig med mammamage
En mammamage er som regel en mage som har født et barn, og da gjerne ikke enten vært det man kaller "heldig", eller hatt kunnskap og/eller ork til å trene seg opp på riktig måte i etterkant. Mammamage kan komme av både mangel på opptrening, og feil opptrening.
Som beskrevet i innleggene som er linket til over vil de rette magemusklene dele seg tidlig i graviditet, og bindevevet i midtlinjen strekkes mye, i tillegg vil bekkenbunnsmuskulaturen strekkes og tøyes enormt. Etter fødsel vil kroppen automatisk begynne å trekke sammen bindevevet, men om vi ikke tar hensyn til dette ved for eksempel feil opptrening, eller en inaktiv livsstil kan dette skje veldig langsomt eller forhindres. Bekkenbunnen en muskulatur vi, på lik linje som annen muskulatur, har kontroll over. Denne muskulaturen må trenes opp ved regelmessige knipeøvelser så raskt etter fødsel som mulig, og helst resten av livet (!).
Tren på å aktivere bekkenbunnen!
En kombinasjon av lite effektiv og aktiv mage- og bekkenbunnsmuskulatur vil selve magepartiet kunne oppleves som mykt, lite sterkt, og i tillegg bulende ut i nedre del. Dette er en typisk mammamage, og kan finnes på kvinner med både mye og lite underhudsfett! Selvsagt vil magen være større med mye underhudsfett, men det er ikke fettet som gjør at magen står ut og ikke klarer å utvikle kraft i ulike retninger. Det mange ikke vet er at dette kan bidra til blant annet økte smerter i rygg og dårligere fordøyelse.
Veldig enkelt forklart er våre dype magemuskler de som ligger under de rette magemusklene, og sammen med bekkenbunnen holder de kjernen stabil og innvollene på plass. Om vi har en svakhet i en av disse, vil denne svakheten kunne øke om vi utsetter kjernen for aktiviteter der vi for eksempel har høyt buktrykk eller jogging som krever mye av spesielt bekkenbunnen. Se for deg en ballong som klemmes på med begge hender; der hendene våre ikke klarer å holde tett vil ballongen tyte ut.
For å unngå at magen for eksempel buler ut i nedre del må vi trene oss opp til å aktivere både bekkenbunn og de dype magemusklene på riktig måte, noe som ofte krever øvelser som er uvant for mage. Dette vil også bidra til at en eventuell diastase kan samle seg ytterligere, slik at vi kan opprette kraft fra en side i magemusklene til den andre siden, ved for eksempel kast eller skrå slag.
Mammamage er på ingen måte noe man må leve med resten av livet, men det krever at vi tar i et tak og blir veiledet med riktig og tilpasset trening. Uansett mengden fett vi har på magen!
Les innlegget om tips til trening underveis og etterpå HER.
Ingen kropper er like, men heller ikke helt forskjellige!