Et verktøy for deg med kroniske mageplager.
Har du en irritabel tarm som ikke blir bedre samme hva du spiser? Da er kanskje FODMAP-dietten noe for deg!
Mange har fordøyelsesplager
Det anslås at rundt 10 % av befolkningen har symptomer på irritabel tarm(forkortet IBS for Irritable Bowel Syndrome). Hvilke symptomer man har varierer, men de kan deles inn i smerteplager, avføringsproblematikk og problemer med gass i tarmsystemet.
IBS er en godartet tilstand, som betyr at tilstanden ikke gir økt risiko for å utvikle annen alvorlig sykdom. IBS kan derimot påvirke livskvaliteten til den det gjelder i stor grad.
IBS regnes ofte som en eksklusjonsdiagnose, som innebærer at andre sykdomstilstander må utelukkes før IBS-diagnosen settes. Har du store plager med magen og fordøyelsen bør du altså uansett kontakte lege for å få utelukket mer alvorlige sykdommer.
Behandling av IBS med FODMAP
FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler. Disse karbohydratene er tungt fordøyelige i tynntarmen og kan dermed passere relativt intakte ned til tykktarmen.
I tykktarmen er det bakterier som står for nedbrytningen, og dermed dannes det blant annet gass. Dette skjer hos alle mennesker i ulik grad, men det er vist at personer med IBS er mer følsomme for effektene av dette. De opplever økt ubehag ved gassdannelse og gassens strekk eller utvidelse av tarmen.
FODMAP dietten, eller lav FODMAP-dietten som er riktigere å si, begrenser altså matvarer som inneholder mye av disse karbohydratene. Lav FODMAP-diett er nå den behandlingen Helsedirektoratet anbefaler mot IBS.
Matvarer som inngår i dietten
Det er umulig å gjette seg frem til hvilke matvarer som inneholder mye FODMAP. Derfor bør dietten helst prøves ut under veiledning av klinisk ernæringsfysiolog eller lege slik at man ikke kutter ut flere matvarer enn nødvendig og dermed risikerer å få et ufullstendig kosthold.
De viktigste matvaregruppene er frukt, grønnsaker, kornprodukter, melkeprodukter og enkelte søtstoffer.
Blant frukt inneholder for eksempel eple, pære, mango, vannmelon, fruktjuice og ren fruktose mye FODMAP og bør begrenses, mens for eksempel bananer, blåbær, druer, kiwi og sitrusfrukter inneholder lite FODMAP.
Mange kutter ut melk og korn ved magetrøbbel
Laktose er en FODMAP. Derfor opplever mange at mageproblemene deres blir bedre når de kutter ut melk. Det samme gjelder kornsortene rug og hvete.
Det er viktig at man kjenner til alternative matvarer når man begynner å kutte ut viktige næringskilder fra kostholdet. Laktosefrie melkeprodukter, havre-, ris- eller soyamelk, harde oster og yoghurt kan for eksempel trygt benyttes hvis man reagerer på laktose. Kornsorter som ris, havre, polenta, mais og spelt kan brukes som erstatninger for hvete og rug.
Det er også viktig å huske på at IBS ikke er en allergi. Man trenger altså ikke kutte ut alt av FODMAP-rike matvarer, man må bare finne ut hvilke matvarer man tåler dårlig og hvilke man kan spise mer eller mindre av. Mengder er altså viktig, og man må prøve ut hvor mye man tåler av for eksempel drikkemelk uten at man får symptomer på IBS.