Foto: Corbis Fit and Trim

Har du eller noen du kjenner fibromyalgi? Da bør du lese videre. 

Fibromyalgi er en revmatisk lidelse som er karakterisert av smerter i muskler, ledd og skjelett. Mange plages også av utmattelse og andre symptomer som kroniske søvnproblemer og muskel spasmer.

Ni av ti som har fibromyalgi er kvinner. Symptomene varierer i grad og type fra person til person, og er ofte vanskelig å behandle. Det finnes smertestillende og muskelavslappende medisiner som lindrer smerten og gjør hverdagen enklere, men også trening og kosthold kan ha en positiv effekt.

Gode resultater med utholdenhetstrening

En del av de som har fibromyalgi kan bli bedre av utholdenhetstrening.
Studier viser at trening med lav til moderat intensitet er mest smertelindrende, mens høy intensitetstrening er best i forhold til økt utholdenhet.

Et problem for de som har fibromyalgi, er at smertene ofte begrenser hvor hardt de klare å trene. De bør derfor starte rolig og heller øke intensiteten etter hvert som de klarer det.

Smertelindrende bassengtrening

I tillegg til å redusere smerter og plager, er utholdenhetstrening positivt for hjerte- og karsystemet, og kan dermed forebygge en rekke livsstilproblem som kan oppstå som følge av inaktivitet.

For de som har mye smerter, er det anbefalt å trene i varmebasseng siden dette redusere smerten. Dermed kan de trene med litt høyere intensitet enn ved annen trening. Kulde er en faktor som øker grad av symptomer, så godt trenings tøy som holder på varmen er viktig, spesielt på kalde dager.

Bra med styrketrening

Både styrke og bevegelighetstrening har vist seg å kunne være med på å kontrollere symptomer hos de som har fibromyalgi.

Det finnes det ikke klare retningslinjer for hvilken type treningsprogram innen styrke og bevegelighet som er mest effektive, men det lønner seg å starte rolig og la smerte symptomene begrense hvor hardt man skal trene. Dette vil variere fra person til person, slik at treningsopplegget bør tilpasses den enkeltes smertebegrensninger.

Artikkelen er en kortversjon av artikkelen: "Kosthold og trening ved fibromyalgi", fra Trening.no

Kilder:
Arranz et al (2010) Fibromyalgia and nutrition. What do we know? Rheumatol Int. 30(11): 1417-1427.
Mannerkorpi (2005) Exercise in fibromyalgia. Curr Opin Rheumatol. 17:190-194.
Daniel & Pirotta (2011) Fibromyalgia – Should we we be testing and treating for vitamin D deficiency? Aust Fam Physician. 40(9): 712-716.