Foto: Cathrine Borchsenius

Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er en kronisk betennelsesreaksjon som skader bronkiene og vevet i lungene.

Røyking er en viktig risikofaktor for å utvikle KOLS, men også ikke- røykere kan få denne sykdommen. Symptomene på KOLS er vanskeligheter med å puste, kronisk hoste og økt slimproduksjon. De som har KOLS kan også få astmatiske anfall fordi slimhinnene er betente og reaktive.

Noen som har KOLS er overvektige, mens andre er undervektige. Riktig kosthold og fysisk aktivitet er viktig for deg som har KOLS fordi det stabiliserer vekten på et ønsket nivå og er med på å forebygge infeksjoner i lungene.

Høyere energibehov

En del som har KOLS har problemer med at vekten blir for lav. Årsaken til dette kan være at energibehovet er høyere på grunn av økt arbeid med å puste, feber, gjentatte infeksjoner og medisinsk behandling. Noen spiser dessuten mindre fordi de lett blir andpustne og slitne av å tygge, og fordi maten tar opp plass i magen slik at det blir mindre plass til lungene. Ensomhet, depresjon, nedsatt smak på grunn av røyk og/eller medisiner er andre faktorer som kan føre til dårlig appetitt og vektreduksjon.

Selv om mange med KOLS sliter med for lav vekt, er det også en del som veier for mye. Hvis det er tilfellet, vil en vektreduksjon kunne lette symptomene fordi det vil føre til at noe av magefettet forsvinner, noe som gir en betydelig forbedring når det gjelder pusten.

Ernæringens betydning for lungefunksjonen

Underernæring virker ødeleggende på lungenes struktur og funksjon, respirasjonsmusklenes (pustemusklene) styrke og utholdenhet, immunforsvaret, og pustekontrollen. Uavhengig av om man er lungesyk eller ikke, vil en underernæringstilstand føre til at respirasjonsmuskel masse, styrke, utholdenhet og effektivitet synker.

Både styrke og funksjon i respirasjonsmusklene har vist seg å forbedres ved økt fokus på ernæring. Fordi underernæring fører til et svekket immunsystem, har underernærte lungepasienter dessuten en større risiko for å utvikle infeksjon i respirasjonssystemet.

Tykk og beinskjør av medisiner?

Mange lungesyke får gjentakende behandlinger med kortison. Kortison øker matlysten og fører ofte til at man legger på seg. Selv om dette kan være ønskelig hos lungesyke pasienter som er underernærte og har dårlig matlyst, vil en kortisonbehandling også ha andre bivirkninger. Kortisonbehandling påvirker bla kalsiumbalansen ved at det tas opp mindre kalsium fra magetarmkanalen.

I tillegg øker utskillelsen av kalsium gjennom nyrene, og stoffskiftet i benvevet påvirkes. Dette kan føre til benskjørhet. Bruker du kortison bør du derfor ta et daglig tilskudd av kalsium (500-1000 mg/d). Det er også en fordel å ta tran ettersom dette inneholder vitamin D som sørger for et effektiv opptak av kalsium fra tarmen. Tran er dessuten en god kilde til de essensielle og helsefremmende omega-3 fettsyrene.

Praktiske kostråd

I tillegg til å forsøke å gå opp i vekt hvis vekten er for lav, og ned i vekt hvis vekten er for høy, er det viktig at du som har KOLS forsøker å få i deg sunn mat med et balansert inntak av protein, fett og karbohydrater.

Tilstrekkelig med protein er viktig for å opprettholde lunge- og muskelstyrke og immunfunksjon. Kjøtt, fisk, kylling, egg, skalldyr og melkeprodukter er gode kilder til protein. Spis gjerne noe av dette til hvert måltid. Hvis du sliter med å få i deg nok energi og protein gjennom vanlig mat og drikke, kan du forsøke å drikke næringsdrikker mellom måltidet. Disse kan du lage selv, eller kjøpe på apotek.

Hvis du syns det er tungt å spise fordi det gjør det vanskeligere å puste, kan det være lurt å spise lite men ofte og gjerne velge mat som ikke krever altfor mye tyggearbeid.

Hvis du ikke klarer å få i deg nok energi og næringsstoffer gjennom vanlig mat og drikke, kan det være lurt å supplere med næringsdrikker mellom måltidene.