De fleste har opplevd å ha dårlig appetitt, for eksempel i forbindelse med sykdom.
Noen dager med lite mat gjør ikke så mye, men hvis matlysten er dårlig over langt tid kan det gå utover vekt og helse.
Flere årsaker til dårlig appetitt
Det kan være mange årsaker til redusert matlyst, slik som kvalme, depresjon, ensomhet, sykdom, underernæring, alkoholmisbruk, medisiner, dårlig tenner eller svelgevansker. Jernmangel kan også føre til dårlig appetitt og redusert matinntak. Det samme kan mangel på vitamin B12.
Det finnes også ulike typer sykdommer i mage/tarm som kan føre til redusert appetitt. Eksempler på dette er diaré, rask passasje gjennom tarmen eller tilstander med nedsatt fordøyelse.
Det er vanlig at mennesker som er under spesielle behandlingsopplegg, for eksempel kreftbehandling, og mister appetitten. Noen får i tillegg sår i munnhule og svelg, eller nedsatt spyttsekresjon som også kan gå utover evnen til å ta til seg mat og drikke.
Viktig med næringsrik mat
Sliter du med dårlig matlyst over lengre tid, er det viktig at du likevel forsøker å få i deg næringsrik mat og drikke slik at kroppen får det den trenger av energi, protein, og andre næringsstoffer. Dette er viktig for å unngå underernæring og vedlikeholde immunforsvaret, muskelstyrken, evnen til å lege sår, og generelt overskudd og humør i hverdagen.
Ufrivillig vektreduksjon
Ved nedsatt appetitt over lengre tid, er det ikke uvanlig at man går ufrivillig ned i vekt. Særlig i forbindelse med sykdom, er dette ikke ønskelig fordi en ufrivillig vektreduksjon gjør kroppen mindre rustet til kjempe imot sykdommen. Derfor bør du som sliter med appetitten og er på vei ned i vekt, forsøke å holde vekten eller gå opp i vekt igjen.
Hvis målet er vektoppgang, er det ønskelig at vektoppgangen kommer i form av økt muskelmasse og ikke bare i form av fett. Dette gjør du ved å fokusere litt ekstra på proteininntaket samtidig som du kommer frem til et kosthold og et spisemønster som gjør det lettere for deg å få i deg mat og drikke til tross for at appetitten er redusert.
Lite men ofte
De aller fleste som har redusert matlyst, får i seg mer energi og næringsstoffer hvis de spiser oftere enn ellers men små porsjoner av gangen. Spis gjerne 5-6 små måltider av gangen, og drikk gjerne næringsrik drikke mellom måltidene.
Velg mat du liker og som du klarer å få i deg, men vær litt ekstra bevisst på at du ikke fyller opp med mat som bare tar plass i magen uten å gi deg noe særlig energi og næringsstoffer. Bruk gjerne mer fett og fet mat enn du ellers ville ha gjort hvis du klarer å få i deg dette. Bruk for eksempel alltid margarin på brødskiven, godt med olje/margarin i maten, og fete melkeprodukter fremfor magre. Velg gjerne sunne som du finner i olje, myk margarin, fet fisk, majones, avokado, nøtter og frø.
Viktig med protein
Når appetitten og matinntaket er lavt, har man lett for å få i seg for lite protein. Protein er et viktig næringsstoff, spesielt ved sykdom og vektreduksjon. Forsøk derfor å få i deg nok proteinrik mat i form av kjøtt, fisk, fugl, egg og melkeprodukter.
Det kan også være lurt å berike mat og drikke med melkeproteinpulver som kan kjøpes på apoteket. Proteinrike næringsdrikker som du lager selv, eller kjøper på apoteket kan også være en grei måte å få i seg litt ekstra protein på.
Næringsdrikker mellom måltidene
Mange syns det er enklere å drikke enn å spise når de har nedsatt appetitt. Da kan næringsdrikker være løsningen. Næringsdrikker kan gjerne brukes som mellommåltider, men kan i visse situasjoner egne seg som en erstatning for mat men da er det viktig at du velger fullverdige næringsdrikker som gir deg alt du trenger av energi og næringsstoffer.
For de som ikke får i seg nok gjennom mat og/eller næringsdrikker, kan det være aktuelt med sonde- eller intravenøs ernæring.