Foto: Thinkstock

Viktig for fosterets ryggmarg og hjerne!

Fruktbare kvinner, også de som ikke planlegger graviditet, anbefales å spise nok av vitaminet folat. Har du et folatrikt kosthold kan nemlig bidra til at du får et friskt og levedyktig barn om du skulle slumpe til å bli gravid.

Folat er et B-vitamin som forebygger det vi kaller nevralrørsdefekter hos fosteret, slik som ryggmargsbrokk, dødelig hjernebrokk og manglende hjerne. Anbefalingen lyder at du skal daglig få i deg 400 µg av dette B-vitaminet gjennom maten – når du er i fruktbar alder.

Folatrik mat når du ikke planlegger graviditet

Selv om du ikke har tenkt å bli gravid, kanskje du til og med tar prevensjon, bør du få i deg nok folat. For har du sex, kan du bli uplanlagt gravid. Problemet da er at du neppe oppdager at du er gravid før det egentlig er litt seint å forebygge fosterskadene. Dette vitaminet er nemlig kritisk i fosterets tre første uker.

Så dersom du er fruktbarn og setter deg i situasjoner hvor du øker “risikoen” din for å bli gravid selv om du ikke har tenkt å bli gravid, bør altså du tenke litt over hva du spiser.

Du trenger 300 µg folat fra kosten, men gjennomsnittlig inntak blant kvinner ligger på 200 µg folat daglig.

Slik får du nok folat gjennom kosten

Matvarer som er en god kilde til på folat er blant annet jordbær, appelsin og -juice, banan, spinat, brokkoli, egg, kål, erter, grovbrød, leverpostei og lever. Under ser du tre eksempler på matvarer som gir deg nok folat på en dag.

Forslag 1 Forslag 2 Forslag 3
1,5 dl peanøtter: 99 µg
2 dl appelsinjuice: 46 µg
2 skiver grovbrød (75 % sammalt mel) med leverpostei: 64 µg
1 banan: 17 µg
1 appelsin: 29 µg
1 porsjon (125 g) brokkoli: 40 µg
2 dl rå spinat: 75 µg
2 dl erter: 38 µg
 50 g kyllinglever: 370 µg
1/2 porsjon (63 g) blomkål: 18 µg
1 dl bladsalat: 7 µg
 1 persillerot: 24 µg
2 dl kinakål: 17 µg
100 g kokte brune bønner: 79 µg
1,5 dl grønnkål: 100 µg
6 stk asparges: 74 µg
75 g tofu: 98 µg
2 dl kokt naturris: 13 µg

Å få i seg nok folat krever altså at du spiser disse matvarene. Det er også lettere å få dekket dette behovet når du spiser ordentlig grovt brød, drikker appelsinjuice og bruker leverpostei på skiven.

Kosttilskudd når du planlegger graviditet

Når du faktsik planlegger graviditet anbefales du kosttilskuddet folsyre fra siste måned før befruktning og i svangerskapets første tre måneder. Dette inneholder 400 µg av den lettest opptakelige formen av folat. Det kan øke sjansen for at du får et friskt barn med en hel, frisk og lukket ryggmarg og hodeskalle.

Hva gjør folat med kroppen?

Folat er et vitamin som er nødvendig for dannelse av DNA og aminosyrer. Mangel på dette vitaminet kan føre til redusert celledeling, forandringer i proteinsyntesen og stoffskiftet. Utpreget folatmangel gir anemi (blodmangel). Når fosteret utvikles er folat nødvendig for å lukke nevralrøret som består av ryggmargen og hjerneskallen.

Folat kan redde liv!

Et utilstrekkelig inntak av folat kan påvirker særlig i hurtigvoksende vev, for eksempel tidlig i fosterutviklingen.Dersom kvinnen ikke har folatmangel, kan likevel et dårlig inntak av vitaminet øke risikoen for nevralrørsdefekter og leppe- og ganespalte.

Det fødes normalt rundt 60-70 barn i Norge årlig med nevralrørsdefekter, de fleste av disse aboteres fordi barn med hjernebrokk og manglende hjerne kan overleve. Det fødes imdlertid 20-30 barn årlig i Norge med ryggmargsbrokk, en tilstand kan leves med.

Ryggmargsbrokk vises som en utposning på ryggen. Denne inneholder nervevev og kan være dekket av hud. Personer med ryggmargsbrokk kan ha lettere funksjonsforstyrrelser eller lammelser som kan gå utover avføring, vannlating og bevegelsesevnen.

Beregninger ved Medisinsk fødselsregister viser at hvis alle kvinner tok folat, ville antall tilfeller av ryggmargsbrokk bli redusert med rundt 50 prosent.