Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Familiær hyperkolesterolemi (FH) er en genetisk tilstand som medfører høyt kolesterol fra fødsel.

Ikke alle som har familiær hyperkolesterolemi er klar over det selv. Hvis en eller flere i din nærmeste familie har/har hatt veldig høy kolesterol og/eller hjerte- og karsykdom, bør du sjekke ditt eget kolesterol. Kanskje har dere en arvelig hyperkolesterolemi (svært høy kolesterol) i familien.

Har du familiær hyperkolesterolemi?

Det antas at rundt 15.000 personer i Norge har FH. Dessverre er bare 5600 er diagnostiserte og får riktig behandling for denne tilstanden. Det betyr at 10.000 andre går rundt med skyhøye kolesterolnivå, i verste fall på så mye som 15 mmol/L. Anbefalt kolesterolnivå er mellom 3 og 5 mmol/L.

Derfor blir kolesterolet så høyt

Ved FH er kolesterolet forhøyet fordi leveren mangler reseptorer som fjerner kolesterol fra blodet, slik at det forblir i blodbanen og har større sannsynlighet for å avleire seg i blodårene. Det er selvfølgelig også mulig å ha høyt kolesterol uten å ha FH, men da er kolesterolet gjerne lavere enn hvis du har FH.

Hva kan du oppnå med et hjertevennlig kosthold?

Hvis du har FH må du regne med å ta kolesterolsenkende medikamenter resten av livet. I tillegg til effekten av disse vil et hjertevennlig kosthold kunne senke det ugunstige kolesterolet med 10-30 %.

Har du høye triglyserider er det mulig å redusere disse med hele 90 % gjennom et hjertevennlig kosthold.

Et sunt kosthold basert på frukt og grønt er også den best dokumenterte kosten for å redusere kreftrisiko, så her er det mange fordeler!

5 hjertevennlige kostråd:

  1. Spis mindre mettet fett.
  2. Erstatt mettet fett med umettet fett.
  3. Spis mer frukt og grønnsaker.
  4. Spis mindre kolesterolrike matvarer
  5. Er du overvektig, har høye triglyserider eller diabetes; begrens inntaket av sukker og alkohol.

Mindre mettet fett

Det er mye snakk om lavkarbokosthold, men har du arvelig høyt kolesterol, er de fleste enige om at det ikke er noe for deg. Derfor blir det fortsatt anbefalt at du som har FH reduserer inntaket av mettet fett så mye som mulig.

Dette gjør du ved å unngå matvarer som fett rødt kjøtt, fete blandingsprodukter som pølser, lunsjkaker etc, fete meieriprodukter og ferdigmat, særlig friterte matvarer og ferdigbakte kaker og kjeks.

Som erstatning kan du velge magre, rene kjøttstykker, kylling uten skinn, lett ost, Vita hjertego' produkter, skummet melk, fettfri yoghurt og ferdigmat som sushi, kinesiske wok-retter eller tomatbaserte pastaretter. Kaker og gjærbakst baker du best selv!

Umettet fett fremfor mettet

Noe fett må vi ha i kosten, og i stedet for å bruke smør, creme fraiche, rømme og fløte som inneholder mye mettet fett, kan du benytte oliven- og rapsolje, lett margarin, Vita mat eller fraiche (de nye matfløte- og creme fraiche-erstatningene) og mager kesam.

Fett setter smak på maten og sunt fett smaker også godt! Oljebaserte dressinger, extra virgin olivenolje og kanskje litt pesto egner seg som salatdressinger, nøtter kan være et mettende mellommåltid og avokado kan brukes som "smør" på brødskiva. Alt dette er gode kilder til umettet fett.

I tillegg bør du spise fisk et par ganger i uka. Fet fisk er vår beste kilde til det gunstige omega-3 fettet. Dette fettet får du også fra tran, så ta gjerne også en skje tran hver dag.

Mye frukt og grønt

Alle kan spise mer frukt og grønt! Dette er spesielt gunstig for deg som har høyt kolesterol fordi dette er magre, fiberrike, mettende og kalorifattige matvarer. Fem om dagen anbefales også ved FH, der halvparten skal være frukt og resten grønnsaker. Likevel ser man at enda mer frukt og grønt også gir helsegevinster, så spiser du allerede fem om dagen er det absolutt lov å spise mer!

Begrens inntaket av kolesterolrike mat

Egg, torskerogn og reker er blant de mest kolesterolrike matvarene vi har. Derfor bør du som har FH begrense inntaket av denne maten.

Egg anbefales det og begrense til to plommer i uken, mens torskerogn og reker ikke ukentlig bør være hovedrett til middag.

Generelt er det viktigere å begrense inntaket av mettet fett enn for eksempel reker. Jo mer mettet fett du spiser, jo mer kolesterol vil nemlig kroppen din lage.

Mindre sukker og alkohol

Mange som har høyt kolesterol har også høye triglyserider. Dette er fettstoffer i blodet som også øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Triglyserider i blodet er annerledes enn kolesterol og økes spesielt av sukker og alkohol. Derfor bør du som har høye triglyserider begrense inntaket av alkohol og søt mat og drikke.

Den gode nyheten er at om man er forsiktig med inntaket av disse kan man redusere triglyseridene med opptil 90 %. Mest sannsynlig vil du også gå noe ned i vekt, som vil gi endra bedre helseeffekt!

Kilder:

1. Lipidklinikken: http://www.oslo-universitetssykehus.no/pasient/behandlinger/Sider/kostholdsbehandling%20ved%20famili%C3%A6r%20hyperkolesterolemi%20(fh).aspx

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke