Nordisk mat er mye mer enn lutefisk og svenske kjøttboller. Det er dessuten bra for helsa.
Bær, fisk, rotgrønnsaker, havre, bygg og rug er gode eksempler på nordiske matvarer som både er næringsrike, smaker godt, er bærekraftige og samsvarer med en nordisk matkultur. Som et sidestykke til det populære middelhavskostholdet, inneholder den nordiske ”dietten” sunne matvarer som reflekterer hva vårt klima, jordsmonn og vann naturlig kan produsere. I løpet av dette tiåret har mye forskning også vist at et sunt, nordisk kosthold er godt for helsa.
Personer som følger et sunt, nordisk kosthold har lavere risiko for å få hjerneslag, viser en ny undersøkelse fra Danmark av mer enn 55 000 personer1. Deltakerne i undersøkelsen ga opplysninger om sitt typiske kosthold og ble så fulgt i 13-14 år. I løpet av denne tiden ble over 2000 av dem rammet av hjerneslag.
Les mer om forebygging av hjerneslag.
Mindre blodpropp i hjernen
Danskenes kosthold ble vurdert i henhold til en “sunn nordisk mat-indeks” som var basert på seks komponenter:
- Fisk
- Epler og pærer
- Kål (Inkludert blomkål, hodekål og brokkoli)
- Rotgrønnsaker
- Rugbrød
- Havregryn
Det var færre av de som fikk hjerneslag som scoret høyt på denne indeksen. De som fikk hjerneslag spiste mindre epler og pærer, kål, rotgrønnsaker og havregryn enn de som ikke ble rammet.
En høy score (4 til 6 poeng) var forbundet med 14 prosent lavere risiko for hjerneslag. Av spesifikke typer hjerneslag var det blodpropp i de store blodkarene i hjernen (hjerneinfarkt), den vanligste typen, som var knyttet til det sunne, nordiske kostholdet. For denne typen hjerneslag var risikoen redusert med hele 34 prosent blant de som hadde en høy score på den nordiske mat-indeksen. Sammenhengen med hjerneblødning var mer uklar på grunn av få tilfeller. Tilsvarende har vært vist i lignende studier av middelhavskosthold2.
Senker blodtrykk og kolesterol
Funnet støttes av tidligere studier som har vist at et sunt, nordisk kosthold senker blodtrykket og kolesterolet, som er blant de viktigste risikofaktorene for hjerneslag.
Epler og pærer er rike på blant annet kalium, som motvirker høyt blodtrykk. Rugbrød og havregryn er rikt på fullkorn og kostfiber, som bidrar til gunstige kolesterolverdier. Vi vet ikke om de positive effektene skyldes de spesifikke matvarene, eller om det er hele ”pakken” som teller.
Tidligere har det vært vist at et slikt nordisk kosthold er knyttet til lavere risiko for tidlig død og for å få diabetes type 2 3, 4, 5.
Visste du at å følge fem sunne levevaner kan redusere risikoen for hjerneslag med over 70 prosent? Les mer her.
Mindre rødt og bearbeidet kjøtt
Et sunt, nordisk kosthold inneholder mindre rødt kjøtt enn det folk flest spiser. Helsemyndighetene anbefaler å begrense inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt (fra storfe, svin, sau og geit) til høyst 500 gram tilberedt kjøtt i uken, inkludert kjøttpålegg. Begrunnelsen er særlig at rødt og bearbeidet kjøtt er knyttet til risiko for tarmkreft. Et høyt inntak av rødt kjøtt og bearbeidete kjøttprodukter har også en sammenheng med risiko for hjertesykdom og diabetes type 2, mens det å bytte ut kjøtt med fisk eller proteinkilder fra planteriket – for eksempel nøtter – trolig reduserer trolig risikoen.
Bearbeidet, rødt kjøtt, men ikke kjøtt fra kylling og kalkun, er også knyttet til økt risiko for hjerneslag. Forklaringen på dette kan være fett eller jern i kjøttet, men kanskje også stoffer som dannes under steking eller grilling av kjøtt.
I 2013 viste en oversikt over flere forskningsstudier, som til sammen inkluderte mer enn 200 000 personer, at risikoen for hjerneslag økte med 13 prosent per 100 gram daglig inntak av rødt kjøtt. Risikoen økte med 11 prosent per 50 gram bearbeidet kjøtt 6. En nyere studie indikerer at alt over 0 gram bearbeidet kjøtt per dag øker risikoen for hjerneslag7.
Sammenhengen mellom hjerneslag og bearbeidet kjøtt tenkes til dels å skyldes salt i kjøttprodukter. Én studie av franske kvinner viste at fem porsjoner (à 50 gram) bearbeidet kjøtt i uken økte risikoen for å få høyt blodtrykk med 25 prosent8. Sammenhengen gjaldt kun bearbeidete kjøttprodukter, ikke rent kjøtt, kanskje fordi bearbeidet kjøtt inneholder mye salt.
Én porsjon mindre kjøtt senket risikoen
Et viktig og kritisk spørsmål til dette er: Hjelper det å redusere inntaket av rødt kjøtt for å forebygge hjerneslag? En stor, langvarig undersøkelse av amerikanske menn og kvinner gir sterk grunn til å tro det: Å redusere inntaket av rødt kjøtt med om lag én porsjon per dag, var knyttet til rundt 15-20 prosent lavere risiko for å få hjerneslag etter 20 år, sammenliknet med å øke inntaket.
I samme undersøkelse hadde de som byttet ut en porsjon rødt kjøtt med enten hvitt kjøtt, nøtter, fisk eller meieriprodukter lavere risiko for hjerneslag9. Se tekstboksen øverst til høyre for flere tips til hvordan du kan erstatte rødt og bearbeidet kjøtt.
Her kan du lese mer om plantebaserte alternativer til kjøtt.