Nye retningslinjer for håndtering av nøtteallergi.
Har du noen gang irritert deg over at du ikke kan sende med barna dine brød med peanøttsmør, yoghurt med nøttetopping, eller en müslibar med nøtter på skolen fordi ETT barn på skolen ikke tåler nøtter?
Kan det virkelig være SÅ farlig at ditt barn spiser litt nøtter, hvis den som ikke tåler nøtter ikke engang går i samme klasse som barnet ditt? Hvis du har hatt slike tanker, har du kanskje også følt deg både slem og lite hensynsfull som har tenkt på denne måten. Da kan du trøste deg med at du kanskje har hatt litt rett i dine tanker.
Nye retningslinjer for håndtering av nøtteallergi i barnehager og skoler sier nemlig at det sjeldent er behov for totalforbud av nøtter selv om et eller flere barn på skolen ikke tåler nøtter.
Ikke uvanlig å være allergisk mot nøtter
Allergi mot nøtter er blant våre vanligste matvareallergier. Dette skyldes at store deler av befolkningen er rammet av pollenallergi, og at disse ofte opplever kryssreaksjoner. Kryssallergi skjer når kroppen ikke klarer å skille mellom proteinene i to forskjellige matvarer. Mange bjørkepollenallergikere har derfor allergi mot hasselnøtter, mandler og peanøtter.
Med nøtter mener vi mandel, hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, paranøtt/brazilnøtt, pistasjnøtt, macadamianøtt/australianøtt.
Peanøtter (kalles også jordnøtter) tilhører belgvekstene, og er derfor ikke en nøtt botanisk sett. Det betyr at de som reagerer på hasselnøtter og andre trenøtter ofte kan tåle peanøtter.
Nøtteallergi kan være alvorlig
De vanligste reaksjonene ved allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter er kløe eller nummenhet i munn og svelg, og noen ganger hevelser. Ved kryssreaksjoner mellom pollen og mat er det også vanlig med rennende nese og øyne. Andre symptomer er eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og noen ganger oppkast.
Enkelte personer kan få kraftige, livstruende reaksjoner av å spise det de ikke tåler, for eksempel nøtter eller peanøtter. Selv ørsmå mengder nøtter eller peanøtter kan føre til kraftige reaksjoner hos dem som er mest sensitive. Det er imidlertid viktig å være klar over at dette heldigvis gjelder få personer!
Viktig med kunnskap blant ansatte
Rundt 20 prosent av alle matallergiske reaksjoner hos barn skjer mens barnet er på skolen, og det er også her en eventuell kraftig reaksjon oftest oppstår for første gang. Selv om de færreste elevene har en allergi som kan medføre anafylaktisk sjokk (allergisjokk), bør skoler og barnehager være forberedt på muligheten av at en slik reaksjon kan oppstå.
Dette er et av de viktigste budskapene i den nye retningslinjene for håndtering av nøtteallergi i skoler og barnehager: De ansatte bør ha gode kunnskaper om hva de gjør hvis et barn får anafylaktisk sjokk på grunn av allergi. Og barnet selv må selvfølgelig alltid ha adrenalinpenn tilgjengelig og selv være bevisst på å ikke få i seg nøtter.
Det finnes skoler og barnehager som har vedtatt forbud mot å medbringe peanøtter (inkl. peanøttsmør) fordi et eller flere barn har peanøttallergi. I de nye retningslinjene understrekes det at det ikke er hensiktsmessig eller nødvendig med et generelt forbud mot noe som i utgangspunktet er normal mat.
Konkrete tiltak i skoler/barnehager med nøtteallergi
Skoler/barnehager med nøtteallergikere må sikre:
- at personalet har kunnskap om hvor alvorlig det enkelte barnet reagerer, og hvilke doser som kan fremkalle slike reaksjoner
- opplæring for personalet i å unngå nøtteeksponering for nøtteallergiske barn
- opplæring for personalet om allergiske reaksjoner slik at de kan oppdages, gjenkjennes og behandles så tidlig som mulig
- opplæring i når og hvordan adrenalinpenn skal brukes
- at adrenalinpenn er oppbevart på fast sted i skolen/barnehagen og merkes med navn, klasse/avdeling/base og eventuelt bilde av eleven
- at barn med alvorlig nøtteallergi alltid har adrenalinpenn tilgjengelig - 2 penner skal alltid følge barnet (i sekken – husk utflukter)
- at skolen/barnehagen har gode rutiner for sjekk av holdbarhet på adrenalinpenner som oppbevares i skoleadministrasjonen/hos styrer og sørge for at disse skiftes ut jevnlig. Foresatte har ansvar for de medisinene barnet selv har med til skolen
- at skolen/barnehagen har en godt synlig handlingsplan og gode rutiner, særlig der hvor mat serveres og inntas, som gjør at ansatte og vikarer lett kan identifisere barn med allergier og som tydelig viser nødvendige tiltak ved allergiske reaksjoner
- at mat som serveres i barnehagen/på skolen må være tydelig merket slik
- at eleven ikke får i seg nøtter eller annen mat de er allergisk mot
barnehagen/skolen bør ha rutiner for å videreformidle hensyn til matallergier ved fester, avslutninger og andre anledninger i privat regi