Foto: Thinkstock.

Hvor sunt er det? Hva smaker det? Og er du villig til å prøve?

Entomofagi, det å spise insekter, vekker en del følelsesmessige reaksjoner hos oss, fra skepsis til vemmelse. Men er det noen grunn til det? Vi spiser jo reker og de fleste av oss har vel spist noen insekter i barndommen. Hvorfor kan ikke insekter bli en del av kosten vår og hva skal til for at vi faktisk blir villig til å spise insekter?

Til tross for forbrukerskepsis, så er etnomofagi på fremmarsj. Det finnes restauranter i USA og Europa som serverer insekter, bøker på hvordan du skal tilberede dem og snart blir ferske tilgjengelig for norske forbrukere. Vi bør være åpne for denne uutnyttede og til dels ukjente matvaren.

- Vi er opptatt av å bruke insekter i retter der man ellers ville brukt kjøtt, for å få en reell miljøgevinst, forklarer Ida Hexeberg Rustad i firmaet Myldregard AS som planlegger oppdrett av insekter i Norge.

3 grunner til å spise insekter

Det er tre hovedgrunner til at vi bør spise insekter sett i en global sammenheng:

 1. Helse: Insekter er sunne og næringsrike og kan erstatte næringsstoffene fra kjøtt og fisk. Insekter er allerede en del av tradisjonskost flere steder i verden.
 2. Miljø: Å produsere insekter som mat gir lavere utslipp av drivhusgasser enn vanlig husdyrdrift. Produksjonen krever ikke avskoging og ny landbruksjord. Insekter trenger 12 ganger mindre mat enn storfe, 4 ganger mindre mat enn sau, halvparten så mye mat som griser og kylling for å produsere samme mengde protein.
 3. Levebrød: Å produsere insekter krever lite teknologi og lav økonomisk investering. Dette kan være en inngangsport for nytt levebrød for fattige kvinner og jordløse i verden, både på bygda og i byer

En ekstra god grunn til å spise insekter

Insekter som kan spises:
 • Biller
 • Melormer og larver
 • Kakkelakk
 • Bier
 • Veps
 • Maur
 • Gresshopper
 • Sirisser
 • Sikader
 • Blad- og plantehoppere
 • Plantelus
 • Teger
 • Termitter
 • Øyenstikkere
 • Fluer

Mange slags insekter egner seg til å spises, særlig kakerlakker, sirisser, gresshopper og melormer smaker veldig godt.

- Ferske insekter smaker bedre enn frysetørkede insekter. Melmums (melbillelarve) som er stekt i olje smaker som chips, muligens med en liten skalldyrsmak, og så er de helt tørre og knasende. Stekt melmums passer for eksempel godt i salater, sier Ida Hexeberg Rustad i Myldregard AS.

Proteinrikt mel av insekter kan brukes på samme måte som proteinpulver, for eksempel i knekkebrød og smoothies.

- Vi ønsker at melmums skal bli brukt som typisk middagsmat, slik at det forhåpentligvis fører til redusert kjøttkonsum. Vi har stort sett brukt melmums i sin hele form, men man kan også bruke de i hamburgere, pølser o.l. Til helgen har jeg planer om å lage kjøttboller av ferske melmums, Victoria Stokke, Myldregard AS.

Men er du allergisk mot skalldyr, kan du også reagere på insekter.

Svært næringsrik mat

Insekter er svært næringsrike. En av grunnene til at insekter er så næringsrike er at vi spiser hele dyret. I motsetning til fisk og kjøtt hvor mye av dyret faktisk ikke spises, for eksempel bein og innmat.

Næringsinnholdet varierer også med art og hva de får av fôr. For eksempel har melorm et omega-3-innhold tilsvarende fisk og innholdet av protein, vitaminer og mineraler tilsvarer kjøtt og fisk.

Proteinet er av høy kvalitet og inneholder alle de livsviktige aminosyrene kroppen vår trenger. Innholdet varierer mye, fra 13 til hele 77 % protein.

- Insekter har animalsk protein og derfor den samme gode kvaliteten og fordøyelighet vi finner i annet animalsk protein. Dette er noen som en er fordel ved fôring av fisk, for eksempel laks, sier NIFES-forsker Erik-Jan Lock som også er leder for Network on Insects in the Circular Economy (NICE).

Innholdet av vitaminer og mineraler er høyt, særlig vitamin B2, biotin, pantotensyre, kobber, sink, selen, mangan, magnesium og fosfor. Noen insekter er også gode kilder til kalsium og folat og vitamin B12. De fleste insekter er minst en like god jernkilde som storfekjøtt.

I motsetning til kjøtt, fisk, fugl og egg, inneholder insekter kostfiber. Dette setter insekter i særposisjon ernæringsmessig, da våre vanligste fiberkilder, korn og grønnsaker, som regel ikke har samme proteinkvalitet som animalske matvarer. Insekter gir oss begge deler.

insekter skje thinkstockphotos 531090263

Insekter kan anrikes med viktige næringsstoffer

Insekter er meget mottagelig for næringsinnholdet i fôret. Inneholder fôret mer vitaminer og mineraler, så øker dette tilsvarende i insektene.

- Insekter kan også fôres slik at de blir en god kilde til jod og omega-3-fettsyrer ved at tang inngår i fôret deres. Dette kan både tilføre viktige næringsstoffer til fisk- og husdyrfôr og kan bli viktig i vår egen kost som er litt lavt på disse næringsstoffene, forklarer Lock. Dessuten når insektene spiser plantemat, så får de høyere innhold av gunstige plantestoffer som fytosteroler. Trolig kan vi påvirke insektenes innhold av andre næringsstoffer også.

Gresshoppegrandiosa?

Undersøkelser fra Nederland og Belgia viser at vi er mer villig til å spise mat med insekter dersom vi ikke kan se insektene, for eksempel pizza med bearbeidet insektprotein i stedet for en pizza toppet med melorm og gresshopper.

Til tross for at det er flere fordeler knyttet til å spise insekter og insektprotein, så er den generelle oppfattelsen at det er en urealistisk, uakseptabel og ineffektiv måte å gjøre kostholdet mer bærekraftig på.

En Nederlansk studie viser at kun 3 % av de spurte sa de var ”definitivt villig eller klar” til å inkludere insekter i kostholdet sitt. Og ikke flere enn 16 % sa de var ”villig eller klar”

Så hva skal til for at du vil spise insekter?

Menn er mer villig til å spise insekter. Noe Nationen også rapporterte da kronprinsparet besøkte Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås i nylig. Haakon tok en seg en bit melbillebrownie, mens Mette-Marit nektet å smake på sirisser, melbiller og gresshopper.

Det negative fokuset på kjøtt og kan få oss til å bli mer interessert i andre alternativer. Informasjon og nyheter om insekter som mat påvirker oss. Dessuten er insekter en god kilde til protein av høy kvalitet som både er effektivt å fremstille og som er mer bærekraftig enn kjøtt.

- Sannsynligvis vil du sikkert spise insekter indirekte første gangen, ved å spise mat av dyr som har fått insekter i fôret sitt. Terskelen for insekter i fôr er mye lavere enn for insekter i menneskemat. Men vi må også huske på at vi for noen år siden var skeptiske til å spise rå fisk, men nå er sushi veldig populært, sier Lock, som har troen på produkter laget av insekter.

Insekter og insektprotein kommer bedre ut når det gjelder omdannelse av fôr til protein, utslipp av drivhusgasser, vannforbruk, dyrevelferd og smittsomme sykdommer sammenlignet med animalsk protein.

Myldregard AS som ønsker å selge ferske insekter, må du vente litt på enda.

- Vi i Myldregard skal drive med salg av ferske insekter, og vi har bestemt oss for å vente til aktuelle insektarter er formelt EU-godkjent. Det skjer kanskje først i år 2019, litt avhengig av behandlingstid på søknadene.

Interessert i å vite mer?

NICE er nordisk nettverk finansiert av forskningsrådet som har fått støttet til å arrangere møter og workshops. Meld deg på nyhetsbrev på insect-network.org.

Kilder

Edible insects. Future prospects for food and feed security. Food and agriculture organization of the united nations, Roma, 2013. http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e00.htm

Verbeke W. Profiling consumers who are ready to adopt insects as a meat substitute in a Western society. Food Quality and Preference 39 (2015) 147–155