Foto: Thinkstock

Økt midjemål hos de som drikker mye brus.

Alle er enige om at tomme sukkerkalorier i brus ikke er bra for oss. De gjør deg hverken mett eller bidrar med næringsstoffer du trenger. Dessuten kan de tippe vekta i feil retning.

Men er brus også usunt for slanke og friske tenåringer?

I Australia har det blitt gjort en studie der man så på kostholdet til en gruppe ungdommer i 14 og 17 års alderen. Hensikten med studien var å se om det allerede i tenåringene gir ugunstige helseeffekter av å drikke brus, uavhengig av vekt og BMI.

Økt risiko for diabetes og hjerte- karsykdom

Ungdommene drakk i snitt ca 3 dl sukret brus hver dag, men i gruppen blant de som drakk mest brus var inntaket på 6,5 dl daglig.

Undersøkelsen viste at de som hadde det høyeste brusinntaket hadde høyere nivå av triglyserider i blodet og lavere HDL-kolesterol. Begge to er faktorer som øker risikoen for metabolsk syndrom og diabetes, og hjerte- og karsykdom.

Større mage og høyere vekt av brus

De ungdommene som økte brusinntaket fra de var 14 til de ble 17 år, økte sin BMI med nesten 4 % i snitt. Midjemål, som er et viktig mål på risiko for metabolsk syndrom økte også for både gutter og jenter med økende brusinntak.

Det er lett å tenke at slanke og friske mennesker, og særlig barn og unge, kan spise hva de vil så lenge de holder vekten. Denne studien tyder på at barn og unge som i utgangspunktet er slanke, kan gå opp i vekt og få større midjemål hvis de drikker for mye brus.

Næringsrike drikker fremfor brus

På den annen side er mange barn og unge i dag med på aktiviteter nesten hver dag, og for helsebevisste foreldre kan det være vanskelig å få i dem nok energi gjennom sunn mat, særlig i en voksefase.

I disse tilfellene vil det være lurt å fokusere på sunne energiholdige drikker som melk, lett sjokolademelk, drikkeyoghurt eller ren fruktjuice. Disse bidrar med næringsstoffer og proteiner(unntatt juice) som gjør dem til sunnere valg enn brus.

Kilde:
G.L Ambrosini et al, Prospective associations between sugar-sweetened beverage intakes and cardiometabolic risk factors in adolescents, American Journal of Clinical Nutrition 20013;98:327-34