Foto: Frukt.no

Norske grønnsaker er best i august og september.

De fleste av oss er opptatt av matens kvalitet, samtidig som vi liker at prisen er lav.

Kjøper du norske frukt og grønnsaker nå som de er på sitt beste, får du ikke bare mye for pengene, men også frukt og grønt med svært god kvalitet.

Prøv ut grønnsaker du kanskje ikke spiser så mye av ellers. Som for eksempel kål, løk og rotgrønnsaker. Dette er næringsrike grønnsaker som uten tvil er bra for helsa.

Kål mot kreft

Kåltyper som brokkoli, rosenkål, hodekål og grønnkål inneholder spesielt mye aktive molekyler som trolig beskytter mot kreft. Studier på denne effekten viser at de personene som spiser mye kål sjeldnere får kreft enn andre.

Mengdene som må spises for å gi kreftbeskyttende effekt er ikke avskrekkende, men de fleste må nok jobbe litt for å spise en porsjon daglig. En porsjon kål er omtrent den mengden kål du får plass til i hånden.

Gladnyheten er at du får bedre kreftbeskyttende effekt jo mer kål du spiser.

Varier mellom tradisjonsrike og nye oppskrifter

Mange gleder seg til rosenkål, surkål og kålrotstappe under julemiddagen, men hvorfor ikke bruke disse som middagstilbehør ellers i året også? Hodekål og kinakål er det mange som fikk nok av i barndommen, men disse kan brukes på nye måter i for eksempel wok. Fårikålsesongen står også på trappene.

Husk løken til middag

Purre, rødløk, hvitløk, kepaløk og sjalottløk er alle stappfulle av stoffer som er vist å påvirke både blodomløp og kreftrisiko positivt. Kjøp inn et lite utvalg og legg dem på et sted du ser dem i kjøkkenet og du vil bli overrasket over hvor mange retter du kan ha løk i. Løkplanter har også veldig lang holdbarhet så disse egner seg godt i spiskammerset.

Rotgrønnsaker i alle former

Rotgrønnsakene har en viktig plass i norsk matkultur. Gulrot, kålrot, sellerirot og reddik gir mye smak til maten. Søtpoteten er strengt tatt ikke norsk, men kan brukes for å gi sødme til en rotmos eller ovnsbakte grønnsaker. Sellerirot og reddik er flotte å bruke som basis i supper nå på høsten.

Er du likevel usikker på hva du skal gjøre med grønnkålen du nettopp har kjøpt? Gå inn på frukt.no eller bama.no og du vil finne både oppskrifter og steg for steg veiledninger til tilberedning.

Kilder:
Krause's food and the nutrition care process, L.K Mahan, S. Escott-Stump, J.L Raymond, 13. utgave
Frukt.no
Bama.no