Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Plantemat som er supersunn for oss mennesker, kan være direkte farlige for hundene våre.

Grønnsaker og frukt bør vi mennesker spise mer av fordi det er bra for helsen. Dette gjelder ikke for hunder.

Forskjeller i stoffskiftet og måten stoffer i maten blir behandlet på, gjør at noen grønnsaker faktisk kan være livsfarlige for hundene.

Når hunden får i seg mat den ikke tåler kan den i beste fall bli uvel og kaste opp, men giftig mat kan også gjøre den svært syk og sette livet på spill.

Dødelig avokado

Svært mange dyr tåler ikke avokado, hunder og katter inkludert. Frukten, blader og faktisk hele avokadoplanten (Persea americana) kan inneholde en soppgift som kalles persin.

Persin kan være dødelig for kjæledyrene våre, men den dødelige dosen er ukjent. Det betyr at vi ikke vet hvor mye avokado dyret tåler.

Når hunden spiser avokado kan dette føre til væskeansamlinger i lungene og i brystregionen samt i hjertet, bukspyttkjertelen og i magen. Hunden kan få åndenød og oksygenmangelen kan bli livstruende.

Symptomer på forgiftning er oppkast, diaré, forstyrret åndedrett, hjertesvikt, væskeansamlinger rundt hjertet og død.

Blodmangel av løk og hvitløk

Det er flere stoffer i løk som kan være giftige for hunder og katter. Den sterke duften og smaken til løk skyldes svovelholdige forbindelser og det er disse forbindelsene som er giftige.

All slags løk inneholder disse svovelstoffene, som hvitløk, kepaløk, vårløk, sjalottløk osv. Når hunden eller katten får i seg for mye løk, kan dette føre til at det oksygenbærende hemoglobinet i de røde blodcellene brytes ned. Dette kan utvikle seg til blodmangel (anemi).

Så lite som 5 gram løk pr kilo kroppsvekt kan føre til farlige endringer i de røde blodcellene hos katter, mens 15-30 g pr. kilo for hunder. Løkforgiftning kan oppstå dersom dyret spiser en engangsdose som tilsvarer mer en 0,5 % av kroppsvekten dens. Dette tilsvarer:

  • En hund på 1 kg må spise 50 g løk, litt over en halv løk for å bli løkforgiftet, men kun 2 ss løk kan føre til endringer i de røde blodcellene
  • En hund på 25 kg må spise 1,25 k5 g løk for å bli løkforgiftet, men kun 375 g løk (6-7 dl) kan føre til endringer i de røde blodcellene

Symptomer på at kjæledyret har fått i seg for mye løk, er oppkast, diaré, magesmerter, nedsatt appetitt, depresjon og dehydrering.

Det tar vanligvis noen dager før de røde blodcellene påvirkes og da oppstår tegn som bleke slimhinner, raskt åndedrett, åndenød, apati og mørk rødbrunurin samt blodmangel, gulsott, slapphet og rask hjerterytme.

Det finnes ingen motgift, kun støttende behandling som intravenøs væsketilførsel og blodoverføringer. Tømming av magen kan i noen tilfeller være nyttig. Særlig viktig er det å holde hunden i væskebalanse. Hyppig oppkast og diaré kan føre til farlig dehydrering.

Heldigvis er dette en forgiftning hvor man sjeldent ser dødelig utfall, men det er en god forsikring å alltid sørge for at hunden ikke får i seg løk. Det spiller ingen rolle om løken er rå, stekt eller kokt. Den er farlig uansett.

Det betyr at hunder ikke skal ha løk selv fra middagsrester, pizza og lignende.

Moderate mengder hvitløk anses å være mindre giftig for hunder enn vanlig løk – det er mulig at dette skyldes at mengdene hvitløk som brukes i mat er betydelig mindre enn mengdene vanlig løk.

Men, hvitløk er spesielt rik på stoffene allicin og ajoen. Disse har en medisinsk virkning som i for store doser kan virke avslappende på glatt muskulatur og hjertemuskelen, de kan utvide blodårene og senke blodtrykket i den grad at det blir farlig.

Les også: Xylitol – naturlig livsfarlig for hunden

Livsfarlige druer og rosiner

Druer og rosiner er ikke bare søte og sukkerrike, de inneholder også gift. Rosinforgiftning er kjent for å føre til dødsfall hos hunder. Et hvert inntak av druer og rosiner er en potensiell fare for hunden.

Spiser hunden 10 til 57 gram rosiner pr. kilo kroppsvekt kan være dødelig eller føre til nyresvikt, mens 11-30 gram druer pr. kilo kroppsvekt kan føre til nyreskader. I praksis betyr dette at:

  • En hund på 1 kg som får i seg 1 ss rosiner eller 2 druer kan bli alvorlig syk eller dø.
  • En hun på 25 kg må spise 4-5 dl rosiner eller 50 druer kan bli alvorlig syk eller dø.

Årsaken til forgiftningen er ukjent og det er også giften. Forskere er ikke sikre på om dette er en gift som alltid er til stede i druer og rosiner eller kun noen ganger. Det kan også være individuelt hvor mye hunden tåler.

Symptomer på forgiftning er oppkast, diaré, nedsatt appetitt, svakhet, dehydrering, sjelvinger og apati Symptomene kommer som regel innen 6 timer etter inntak og alltid i løpet av første døgn. Avføringen og oppkast kan også inneholde ufordøyd mat. Nyresvikt utvikler seg innen 24-72 timer og kan føre til dødsfall eller avliving.

Heldigvis er både druer og rosiner tung fordøyelig mat hos hunden. Maten kan oppholde seg i magesekk og tarm flere timer etter inntak. Tømming av magesekk/tarm kan derfor være en nyttig behandling.

Annen medisinering og væsketerapi kan også virke, men effekten er usikker. Men, når nyrene svikter er det som regel over og ut.

Artikkelen er opprinnelig skrevet for Bladet Hundekjøring.

Kilde: Kovalkovicová et al. Some food toxic for pets. Interdisc Toxicol. 2009; Vol. 2(3): 169–176. doi: 10.2478/v10102-009-0012-4
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke