Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Mange hunder spiser gress og kaster opp igjen. Teoriene om årsaken er mange.

En endring i fôret fikk en puddel til å endelig slutte etter flere år med gressing.

Hunden har levd med oss i tusenvis av år, men stammer fra ulven. Undersøkelser av ulvens avføring viser at den inneholder 2-10 prosent med planter, særlig gress. Dette finner vi igjen i andre ville kjøttetende dyr. Hunder spiser også gress, men kan også finne på å spise frukt og grønnsaker. Undersøkelser viser at nærmere 80 prosent av alle hunder spiser gress en gang i blant.

Mange teorier

Blant forklaringene på at hunder spiser gress og planter er at de er dårlig i magen. Ved å spise gress, for så å kaste opp igjen, kan de slippe ut gass og annet ubehag.

At hunder rett og slett liker å spise friskt gress er en annen forklaring. Å spise noe som ikke anses som mat kalles pica. Trolig er det kun mindre enn 10 prosent som føler seg uvel og derfor spiser gress. De fleste hunder kaster ikke alltid opp etter gresspising

Infeksjoner, forstyrrelser i stoffskiftet, hormonbalanse eller nervesystemet har også blitt foreslått som årsak. Atferdsteorier har også vært fremmet, som oppmerksomhetssøking, tvangshandlinger, stress, etc. Fibermangel nevnes også.

En gresspisende puddel

I tidsskriftet Journal of Veterinary Medical Science presenteres et tilfelle av en gressende koreansk puddel, som fra fire års alder hadde spist gress og kastet opp, hver eneste dag i hele syv år. Den lett overvektige, 11 år gamle puddelen, ble innlagt for undersøkelser.

Ingen medisinske analyser, inkludert blod eller avføring viste at noe var galt. Hunden virket frisk og hadde kun litt tørr hud. Den hadde fått alle vaksinasjoner.

Veterinærene hadde en teori om at den kunne ha mangel på fiber og derfor spiste gress. Den gamle hunden ble derfor satt på et fiberrikt tørrfôr (med 15,3 prosent råfiber) og fikk i tillegg kokt eller rå korn og grønnsaker, for eksempel kli, soyabønner og neper. Gradvis og forsiktig over en uke ble puddelen tilvendt en diett med 20 prosent fiber.

Allerede etter tre dager på den nye dietten sluttet hunden å spise planter og kaste opp. Over ett år senere hadde den verken spist gress eller andre planter på sine daglige lufteturer. Atferden ble altså endret.

Bedre med fiberrikt fôr

Fiber er viktig for å regulere avføring (konsistens og volum), tarmfunksjon og kan være gunstig for hundens helse.

Gress er imidlertid et dårlig fiberalternativ. Gress kan være vanskelig fordøyelig for hunder, det kan irritere tarmslimhinnene og det kan føre til at hunden får i seg plantevernmidler. Hunden er heller ingen botaniker og kan risikere å få i seg giftige planter.

Dette betyr heller ikke at alle hunder som spiser gress nødvendigvis har fibermangel, men det kan lønne seg å gi hunden et kvalitetsfôr der fiber inngår.

Litt gress skader neppe, så lenge det er friskt og usprøyet, og det kan være at hunden liker det. En hund som småspiser litt gress en gang i blant skal man nok ikke uroe seg over. Hunder som spiser langsomt, kaster sjeldent opp, men en hund som spiser gress fort kan kaste opp etterpå.

Når gressingen blir regelmessig/ daglig med oppkast over lang tid, virker tvangsmessig eller at hunden virker i dårlig form bør en tur til veterinæren vurderes.

Kilder:

Kang B-T, et al. «A high fiber diet responsive case in a poodle dog with long-term plant eating behaviour.» J Vet Med Sci 2007;69(7):779.782.

«There Are Many Theories For Why Dogs Eat Grass.» Canine Journal 2012.

«Why Do Dogs Eat Grass?» WebMD, 2009.

Annonse:
Annonse: