Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Et sunt kosthold koster over 3000 kr mer årlig enn et usunt.

Synes du at de sunnere alternativene i butikken er for dyre? Du er ikke alene om å mene dette, men nå er det også dokumentert. Det koster mer å spise sunt!

Et sunt kosthold er dyrere

Det sunneste kostholdet er dyrere enn det mest usunne kostholdet viser en metastudie som systematisk har gjennomgått 27 studier fra 10 land. Studien er den mest omfattende som er gjort på sammenligning av sunne matvarer og kosthold versus mindre sunne.

Metaanalysen viste at det å ha et sunt kosthold som f.eks. inneholder mye frukt, grønnsaker og fisk, koster signifikant mer per porsjon og per 2000 kcal (hhv 9,15 kr og 9,52 kr) enn et mindre sunt kosthold som inneholder mer prosessert mat, kjøttvarer og raffinert korn.

Rent kjøtt dyrest

Størst forskjell i pris var det på kjøtt og proteinrik mat. De sunneste alternativene koster 1,79 kr per porsjon og 2,9 kr mer per 200 kcal sammenlignet med mindre sunne alternativer.

  • Forskjellen var størst når ren kyllingfilet ble sammenlignet med kylling med skinn og kyllinglår.
  • Også magert svine- og storfekjøtt var dyrere sammenlignet med vanlig kjøtt, f.eks. kjøttdeig, bacon og koteletter.

Det var også en forskjell (men mindre utpreget) mellom sunne og mindre sunne alternativer på matvarer med korn, snacks/søtsaker og fett/oljer;

  • Fiberrike kornvarer var litt dyrere enn de med mindre fiber
  • Snacks og søtsaker med søtstoffer var litt dyrere enn dem med tilsatt sukker
  • Margarin uten transfett var litt dyrere enn margarin med transfett

For melkeprodukter var derimot de magrere valgene litt billigere per porsjon (- 0,24 kr) enn de feite. Men motsatt når en sammenlignet pr 200 kcal. Det vil si at du får flere kalorier og mettet fett for pengene pr 200 kcal. Det koster 1,29 kr mer pr 200 kcal å kjøpe et magert melkeprodukt enn et feit melkeprodukt.

Hvorfor er sunn mat dyrere?

Forskerne tror at usunn mat/kosthold koster mindre fordi matpolitikken har fokusert på produksjon av billige, høyt volum-varer, med subsidierte matvarer med mais og soya. Dette har ført til et komplekst nettverk av jordbruk, lagring, transport, foredling, produksjon og markedskrefter som favoriserer salg av svært bearbeidete matvarer for maksimal profitt. Hvis man kan skape en tilsvarende infrastruktur (subsidier, skatter, avgifter o.l) for å støtte produksjonen av sunnere mat, kan det dette føre til økt tilgjengelighet, reduserte priser og et sunnere kosthold.

Pris er et av hindrene for et sunnere kosthold i befolkningen

- Mens sunnere kosthold koster 9 kr mer per dag, er forskjellen mindre enn hva folk kanskje tror. Det tilsvarer ca. 3400 kr i året. For noen familier kan dette være for mye. Vi trenger en matpolitikk som oppveier disse kostnadene. På den andre siden er denne denne prisforskjellen svært liten i forhold til de økonomiske kostnadene ved kostholdsrelaterte kroniske sykdommer som ville bli dramatisk redusert med et sunnere kosthold, sier Dariush Mozaffarian, hovedforfatter og assosiert professor ved Harvard School of Public Health og Harvard Medical School i en pressemelding.

Kort om studien

En gruppe forskere fra Harvard Schol of Public Health gjennomførte en metaanalyse av 27 allerede publiserte studier fra 10 land deriblant Sverige og Nederland. Analysen inkluderte pris for enkeltmatvarer, sunne versus usunne kosthold/dietter. Prisene ble bl.a. justert for inflasjon og standardisert til den internasjonale dollaren slik at prisene for ulike land kunne sammenlignes.

  • Pris per porsjon og per 200 kcal ble vurdert for enkeltmatvarer.
  • Pris per dag og per 2000 kcal ble vurdert for kosthold
Kilde: Mayuree Rao, Ashkan Afshin, Gitanjali Singh, Dariush Mozaffarian. Do Healthier Foods and Diet Patterns Cost More Than Less Healthy Options? A Systematic Review and Meta-Analysis. BMJ Open, December 2013.  
Annonse:
Annonse: