En type fiber som brukes i hundefôr og i tilskudd til hunder kan gi bedre helse.

Hundens tykktarm beboes av både gunstige og ugunstige bakterier. En sunn balanse mellom disse to typene bakteriere påvirker hundens tarmhelse, forebygger tarmsykdommer, ivaretar dens immunforsvar og kan være gunstig når hunden utsettes for stressende situasjoner.

Prebiotika kan fremme en gunstig sammensetning av tarmfloran og styrke immunforsvaret. Undersøkelser tyder også på at prebiotika kan dempe illeluktende avføring, redusere blodkolesterolet, hemme eller forebygge visse typer kreft, fremme vitaminsyntesen og øke mineralopptaket.

Prebiotika er mat for de gunstige tarmbakteriene

Prebiotika er ufordøyelige karbohydrater, en form for fiber, som fungerer som føde for gunstige tarmbakterier, som Bifidobacterium og Lactobacillus. Ved å fôre disse bakteriene kan disse øke i antall og samtidig redusere mengden uheldige bakterier, for eksempel E.coli og Clostridium.

Det finnes en rekke prebiotika (inulin, fruktooligosakkarider, mananoligosakkarider, isomaltooligosakkarider, xylooligosakkarider og arabinogalatan) som kjennetegnes av å være korte karbohydratkjeder. De fordøyes ikke i tynntarmen og er dermed ikke en sukkerkilde for hunden, men ”spises” av de gunstige tykktarmsbakteriene.

Prebiotika finnes naturlig i bl.a. artisjokker, jordskokk, løk, asparges, banan og kli.

Probiotika er derimot uttrykket som brukes om tilskudd som inneholder faktiske bakterier som kan bosette seg i tykktarmen.

Prebiotika stortsett bedre enn probiotika og antibiotika

Prebioktia er en mer praktisk og effektiv måte å manipulere tarmfloraen på enn probiotika, men vil ikke alltid fungere. Dersom hunden ikke har de gunstige bakteriene i tarmen fra før av, vil det ikke nytte og gi prebiotika. De gode bakteriene kan ha blitt borte pga. sykdom, aldring, antibiotika eller annen medikamentell behandling. I slike tilfeller er det bedre med probiotika.

Et tilskudd som inneholder både pre- og probiotika vil sørge for føde til de gunstige bakteriene og samtidig påfyll av gode bakterier. Ved å gi prebiotika kan bruken av antibiotika potensielt reduseres. Prebiotika er naturlig og trygt å bruke.

Forskningsbasert kunnskap

En stor studie samlet sammen resultatene fra 15 publiserte mindre studier og gjennomføre en ny tallanalyse for å se effekten av prebiotika på hunder. Denne såkalte metastudien inkluderte flere hundre hunder, hovedsakelig jakthunder og beagles.

Fordelen med å gjøre en slik analyse er at resultat ene blir mye sterkere og det er lettere å si om en behandling faktisk virker.

Analysen viste at prebiotika økte antallet gode bakterier i tarmen og økte bakterienes produksjon av kortkjedete fettsyrer. Kortkjedete fettsyrer fungerer som brennstoff, gir god tarmhelse og reduserer risikoen for tykktarmskreft.

Antallet ugunstige tarmbakterier ble ikke påvirket. Å tilsette fôret prebiotika gikk heller ikke ut over næringsstoffopptaket, fordøyelsen av tørrstoff og fett, men reduserte tilsynelatende fordøyeligheten av råprotein (fordi de så at nitrogeninnholdet i avføringen økte). Grunnen til dette kan være to ting. Det ene at økt proteinproduksjon av

tykktarmsbakterieen og dermed økt nitrogenutskillelse i avføringen (nitrogen i avføringen avspeiler fordøyeligheten av protein). Den andre årsaken kan være at prebiotika kan påvirke urea- og ammoniakksyklusen til hunden. Beregninger viste likevel at prebiotika sannsynligvis ikke går utover proteinfordøyelsen.

Forskerne fant ikke noen påvirking på immunforsvaret. Dette forklarte de med at hundene i studiene var friske og den fulle effekten av prebiotika først ses når immunforsvaret blir utfordret samtidig som hunden får tilskudd.

Forskerne konkluderte med at 1,4 % prebiotika i fôr et er gunstig for hunden og dens tarmhelse. OBS! Hunden bør tilvendes prebiotika. Øk doseringen gradvis for å unngå oppblåst mage, promping og diaré.

Artikkelen sto først på trykk i bladet Hundekjøring.

Kilder:

Patra AK. Responses of feeding prebiotics on nutrient digestibility, faecal microbiota composition and short-chain fatty acid concentrations in dogs: a meta-analysis. Animal 2011 5;11:1743–1750.

Propst EL. A dose-response experiment evaluating the effects of oligofructose and inulin on nutrient digestibility, stool quality, and fecal protein catabolites in healthy adult dogs, J ANIM SCI 2003, 81:3057-3066.