Foto: Thinkstock

Mange drikker kokosvann etter trening.

Hei!

Jeg har sett at det har kommet flere typer kokosvann i butikkene, og lurer på hvor sunt det egentlig er? Vet at noen sier at det er lurt å drikke kokosvann etter trening. Stemmer dette?

Celine 17 år


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei Celine

Takk for spørsmål!
Kokosvann er den væsken som ligger i midten av unge, grønne kokosnøtter. Kokosvann må ikke forveksles med kokosmelk som er kokosvann blandet med kokos.

Kokosvann har blitt svært trendy i mange miljøer som blant annet mener at kokosvann er den perfekte sportsdrikk. Sammenlikner du kokosvann med sportsdrikk, vil du se at kokosvann inneholder mindre kalorier, mindre sukker, mindre natrium og mer kalium enn de tradisjonelle sportsdrikkene.

Det er særlig det høye innholdet av kalium som blir trukket frem av de som sverger til kokosvann etter trening. Kalium hjelper til å gjenopprette væskebalansen etter trening. De flest av oss får i seg for mye natrium i forhold til kalium, så sånn sett kan kokosvann være greit å drikke. Men når det er sagt, så er frukt og grønt, særlig banan, vel så gode kilder til kalium.

Det er altså like greit å drikke vann etter trening og ellers spise en del frukt og grønt, som å kjøpe dyrt kokosvann. Men, liker du smaken og føler at kokosvann er noe som er bra for deg, så er det selvfølgelig ingenting i veien for å kjøpe det. Vel og merke hvis du har råd, kokosvann er dyrt.

En annen ting som er verdt å merke seg, er at hvis du trener hardt over tid, for eksempel hvis du løper lange løp, vil du miste en del salter gjennom svette. Da er det viktig at du ikke bare fyller på med kalium, men også natrium. Det er også viktig å fylle på med karbohydrater ettersom dette både gir energi, og gjør at væsken blir tatt lettere opp i kroppen. I slike situasjoner ville jeg derfor heller valgt sportsdrikker og energitilskudd i form av for eksempel gels.