Nå blir nøkkelhullsmerket enda strengere.
I morgen, søndag 1. mars, gjelder nye krav til nøkkelhullsmerket. Mindre salt, sukker og mettet fett samt mer fiber kreves for å merkes med nøkkelhullet.
Flere matvarekategorier kan nå få nøkkelhullet, men produsentene må også endre eksisterende produkter for å kunne beholde merket på emballasjen.
Det skal altså bli enda lettere for oss forbrukere å kunne velge den sunnere maten i hver matvarekategori uten å kunne mye om kosthold eller å måtte lese næringstabeller og ingredienslister.
Det blir også mer utfordrende for matvareindustrien å produsere matvarer som både tilfredsstiller de nye strengere kravene og samtidig klare å møte forbrukeren sine krav om billig mat og god smak.
Mer fiber og fullkorn
Kravet til mengden fullkorn har økt på brød og brødmikser. Glutenfrie produkter har fått eget krav til fiber og fullkorn. Grøt og grøtpulver må også ha mer fiber enn før.
Strengere krav til saltinnhold
Det er innført kriterier for maksimalt saltinnhold i kjøtt- og fiskeprodukter. Før var ikke saltinnholdet et krav, kun mengde fett.
Kravet til saltinnhold er strammet inn med inntil 20 % i matvaregrupper som kornblandinger, brød, margarin, matolje, ferdigretter, pizza/pirog ol, bagett/wraps og lignende samt supper.
Saltkravet for ost er lempet noe.
Ikke lenger ”natrium”, men ”salt”
Det er også nytt at salt skal merkes som salt, ikke natrium, slik at det blir enklere for forbrukeren å forstå merkingen. Dette samsvarer også bedre med øvrig merking. Salt er nemlig nå den obligatoriske angivelsen i næringstabellen på emballasjen.
Mengden mettet fett blir viktigere
Det har vært kriterier for totalt fettinnhold siden nøkkelhullordningen ble etablert. Nå legges det i tillegg mer vekt på innholdet av mettet fett.
Mindre tilsatt sukker
Kriteriet for innholdet av tilsatt sukker er strammet inn i noen grupper. Dette gjelder blant annet melkeprodukter med smak hvor mengden sukker redusert fra 9 gram til 5 gram pr 100 g.
Flere matvaregrupper
Med de nye reglene kan enda flere matvarer nøkkelhullmerkes, dersom de oppfyller kravene. Nye produktgrupper som kan merkes er små ferdigretter med minst 50 % grønnsaker og frukt, sauser til middagsretter, usaltede nøtter, dressinger av olje og eddik, glutenfrie brød, laktosefri melk og friske krydderurter.
Grunnen til at små retter med mye grønnsaker og frukt er inkludert i merkeordningen er for å stimulere til utvikling av flere produkter med disse ingrediensene.
Sauser og dressinger har ikke hatt nøkkelhullsmerket tidligere, men nå får industrien anledning til sette merket på. Dette er store produktgrupper hvor forbruker nå kan få hjelp til å finne alternativene med mindre fett og salt.
Både ferdigpakket og ikke ferdigpakket
Tidligere har bare ferdigpakkede matvarer og fersk frukt, grønnsaker og fisk kunnet merkes med Nøkkelhullet.
Nå kan også brød, knekkebrød, kjøtt og ost som oppfyller nøkkelhullkravene, men ikke er innpakket, markedsføres med Nøkkelhullet dersom virksomheten på anmodning kan opplyse om grunnlaget for bruk av Nøkkelhullet. Dette gjør det mulig for forbrukerne å finne nøkkelhullmerkede produkter også i ferskvareavdelingene i butikkene.
Disse får ikke nøkkelhull
Nøkkelhullet kan ikke brukes på matvarer som er tilsatt:
- søtstoffer (tilsetningsstoffer)
- plantesteroler, plantesterolestere, plantestanoler eller plantestanolesteregodkjente
- nye næringsmidler og nye næringsmiddelingredienser med søtende egenskaper
Spesielle næringsmidler til bruk for barn under 3 år får heller ikke nøkkelhullet
Overgangsordning
Til tross for at kravene gjelder fra 1. mars 2015, vil produsentene kunne få bruke de gamle kravene frem til 1. September 2016.