Fennikel gir deg to næringstoffer som er viktig for blodet.
Fennikel er en vakker og smakfull knoll med en karakteristisk aroma som mest minner om anis og lakris. Denne grønnsaken er nydelig både rå og varmebehandlet, dessuten er den rik på vitamin K og en kilde til mineralet kalium - to næringsstoffer som er viktig for blodet vårt.
Næringsinnholdet i fennikel
Fennikel er en kalorifattig grønnsak med et høyt innhold av kostfiber.
Knollen utmerker seg med et høyt innhold av vitamin K1 og den er en kilde til kalium og vitamin C, samt mindre mengder folat og mangan.
Bra for blodet!
Fennikel inneholder vitamin K og kalium som begge er viktig for blodet vårt, men på to forskjellige måter.
Vitamin K er helt nødvendig for normal blodlevring. Alvorlig mangel på vitamin K (sjeldent) kan føre til økt blødningstid. Vitamin K er dessuten nødvendig for et normalt skjelett. Spiser du en halv fennikel, så får du dekket ca. halve dagsbehovet for vitamin K.
Kalium er det andre næringsstoffet som er viktig i blodet, men som fungerer på en helt annen måte enn vitamin K. Kalium er en elektrolytt som sørger for at trykket i blodet er normalt. I motsetning til natrium (salt) som øker blodtrykket, så kan kalium senke blodtrykket til et normalt nivå. Derfor vil et kosthold som er rikt på grønnsaker, f.eks. fennikel, kunne bidra til et normalt og sunt blodtrykk.
En salat med fennikel, appelsin og mynte smaker deilig til fisk og fugl. Eller som en enkel forrett. Foto: Thinkstock.
Slik bruker du fennikel
Denne vakre knollen imponerer med både utseende og aroma, men ikke alle vet hvordan den brukes.
Et tips når du deler opp fenniklen er å kutten den opp fra roten slik at den lett deler seg.
Først og fremst bør du prøve fennikel rå. Den er sprø og frisk i smaken. Hvis du har en mandolin eller bruker en skarp kniv så strimler du den på tvers av bladene og blander den i salaten, råkost sammen med andre rotgrønnsaker, i coleslaw eller serverer den med dip. Fennikkel kler spesielt godt en eddik- og oljedressing med litt sennep.
Bruk gjerne fennikel på grillen. Del den i to på langs og legg hver halvdel en liten stund på grillen slik at den blir svidd på den ene siden. Nydelig til all slags grillmat. Sødmen kommer godt frem under grilling.
Fennikel kan du også dampe, woke, gratinere og bake. Den taper seg litt i fargen, men smaker minst like godt.
Fiskesuppen blir ekstra god dersom du har i strimlet fennikel. Her kan du også bruke de grønne skuddene i stedet for dill.
De fine duskene på toppen av fennikelen kan du finhakke og blande inn i maten eller tørke og bruke som te.