Foto: Creative commons/Angstdei

>Noen pølser inneholder kjøtt som ikke kan deklareres som kjøtt.

Noen mener at pølser av kylling og kalkun som inneholder maskinelt utarbeidet kjøtt (MUK), ikke inneholder kjøtt i det hele tatt. I følge ernæringsfysiolog Vibeke Bugge ved Opplysningskontoret for kjøtt og egg, er dette feil!

- MUK er kjøtt fra fjørfe som er maskinelt skilt fra ben/skrog etter at bryst, lår og vinger er fjernet. Ernæringsmessig er dette kjøttet akkurat det samme som du finner i resten av kyllingen. Fettinnholdet vil variere, men det gjør det jo ellers på kyllingen også.

De som velger bort kyllingpølser som inneholder MUK fordi de ønsker å spise sunnere, har altså misforstått!

Dårlig rykte

MUK produseres ved hjelp av maskiner som er spesialkonstruert for å fjerne gjenværende kjøtt fra beina etter utbeining. Disse maskinene sparer mye manuelt arbeid, og fører dessuten til god ressursutnyttelse.

Før i tiden var maskinene som ble brukt til å produsere MUK mye dårlige enn dagens maskiner, noe som førte til metoden fikk et dårlig rykte ettersom mye beinrester og kalsium ble overført i prosessen.

I dag brukes en helt ny generasjon av maskiner som gjør det mulig å utnytte alt kjøttet på fuglen, uten å få med rester av bein.

MUK kan ikke kalles for kjøtt

I følge merkeforeskriftene, skal MUK ikke deklareres som kjøtt, men kan betegnes som mekanisk utbeinet kjøtt, eller maskinelt utbeinet kjøtt.
Dette kjøttet er bare tillatt å bruke i produkter som er varmebehandlet av produsenten, som for eksempel pølser og ferdigstekte kjøttkaker.

Til tross for at MUK ikke kan deklareres som kjøtt, er MUK like sunt som annet kjøtt. Som Vibeke Bugge påpeker, er det også et poeng at den maskinelle utbeiningen krever mindre manuelt arbeid og sikrer at alt kjøttet på fjørfeet utnyttes.