Foto: Adobe Stock

Linfrøolje er sunnere enn mange vet. 

Linfrøolje er en helt spesiell olje. Det er den eneste planteolje som har mer omega-3- enn omega-6-fettsyrer, faktisk hele tre ganger så mye. Andre matoljer har mer omega-6-fettsyrer enn omega-3 og noen har omtrent ikke omega-3 i det hele tatt. Mens linfrøolje har hele 52 % omega-3 fra alfalinolensyre, så har valnøttolje 10 % og rapsolje 8 % og øvrige matoljer enda lavere omega-3-innhold. 

Linfrøolje har dessuten et høyt innhold av vitamin E og er en kilde til vitamin K1. 

Ikke til å steke med!

Fettsyresammensetningen er både positivt og negativt. Det postive er at du kan bruke oljen som et omega-3-supplement i kosten slik at den får en bedre fettsyrebalanse.

Det negative er at oljen er veldig skjør, i den forstand at den ikke egner seg til steking. Faktisk har oljen et av de laveste røykepunket blant matoljene; 107°C. Røykepunktet er den temperaturen hvor oljen gir fra en en blålig røyk og er et tegn på at fettet i oljen begynner å ødeleggegs. Oljer vi anbefales å steke i, f.eks. solsikkeolje og steke-rapsolje har et røykepunkt på hhv. 227°C og 204°C. 

Slik bruker du linfrøolje

Linfrøolje er fint å bruke i dressinger, f.eks. i en eddikoljedressing. Smaken på linfrøilje er mild, så du kan fint ha i sennep eller urter for å sette ekstra smak på dressingen.

Ha 1-3 ss linfrøolje i smoothien. Da får du både i deg vegetabilsk omega-3, vitamin K og E, samt ekstra energi. En tommelfingerregel er at 1 ss olje gir 90 kcal. Så har du i 3 ss, så får du hele 270 kcal fra oljen.

Annonse
https://bramat.no/produkter/grotmiks/
Annonse

Du kan også energiberike supper, sauser og gryteretter med linfrøolje. Ettersom dette er mat som koker, så vil ikke temperaturen bli høyere enn hva oljen tåler.

Husk å oppbevare linfrøoljen i kjøleskapet når du ikke bruker den, slik at den ikke harskner!

Næringsinnhold pr.  100 g spiseskje (10 g)
Energi 884 kcal 88 kcal
Fett 100 g 10 g
Mettede fettsyrer 7,9 g 0,8 g
En-umettede fettsyrer 20,4 g 2,0 g
Flerumettede fettsyrer 66,9 g 6,7 g
Linolsyre (omega-6) 14,4 g 1,4 g
Alfa-linolensyre (omega-3) 52,3 g 5,2 g
Vitamin E 6,67 mg 0,67 g
Vitamin K 21,6 µg 2,2 µg

Kilder:

Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2017-12-15.

Hashempour-Baltork F, Torbati M, Azadmard-Damirchi S, Savage GP. Chemical, Rheological and Nutritional Characteristics of Sesame and Olive Oils Blended with Linseed Oil. Adv Pharm Bull. 2018 Mar; 8(1): 107–113. Published online 2018 Mar 18. doi: 10.15171/apb.2018.013