Foto: Frukt.no

Bruk fantasien og lag din egen lykt.

Halloween har gått fra å være en nærmest ikke eksisterende tradisjon i Norge, til å bli en stor begivenhet. Ikke minst for barna. Og med Halloween følger Halloweenlykter laget av gresskar. Her viser vi deg hvordan du lager en lykt av gresskar.

Gresskarsuppe med koriander og kokosmelk

Ikke kast gresskarkjøttet

De store gresskarene som vi lager Halloweenlykt av er egentlig ikke dyrket frem for å være mat. Men du kan gjerne ta vare på både kjøtt og kjerner for å lage noe godt. Gresskarkjøtt er en utmerket kilde til vitamin A og antioksidanter. Gresskar inneholder dessuten lite karbohydrater og energi. Gresskarkjøtt passer til det meste. Du kan lage suppe, vafler, bakt gresskar, gresskarpai, eller hva med å lage scones med gresskar? Det er egentlig bare fantasien som stopper deg her også.

Hvis du virkelig skal lage noe godt av gresskar, kan det lønne seg å kjøpe noen av de mindre typene fordi disse smaker enda litt mer. For eksempel butternutgresskar. Du har kanskje sett den i butikken og lurt på hva det er. Den lysegule store, litt pæreformede frukten som minner om en blanding av en gul squash og et gresskar. Og det er akkurat hva det er. På engelsk heter denne frukten butternutsquash.

Sunt med gresskar

Slik lager du en Halloweenlykt

1. Skjær av toppen og løft av "lokket".

greskkar1

gresskar2

2. Hul ut gresskaret. Ta bort alt av løst kjøtt og kjerner, legg det til side og bruk det gjerne til matlaging. Prøv for eksempel å lage gresskarsuppe. Supergodt!

greskar3

3. Bruk blyant eller tusj til å tegne på figuren du ønsker å kutte ut. Det tradisjonelle er å kutte ut to trekanter som øyne, en litt mindre trekant som nese og en smilende munn med to-tre tenner. Men her er det bare fantasien som stopper deg. Bruk en liten og skarp kniv til å kutte ut med. Skjær hele veien igjennom og dytt bitene ut.

gresskar4

4. Plasser 1-3 telys i bunnen av lykten og den er klar til bruk.

gresskar5

Ps: Telysene kan fort føre til at skallet på lokket blir litt brent. For å forhindre at dette skjer, kan du skjære bort litt ekstra av kjøttet fra lokket eller rett og slett lage et hull i toppen som utgjør en liten "pipe".

Takk til Frukt.no for lån av bilder.