Foto: Jarle Nyttingnes

Visste du at både melk og ost kan ha en beskyttende virkning på tennene?

Tennene våre skades av to ting; karies og syre. Nå viser flere undersøkelser at melk og ost kan beskytte tennene mot slike skader.

Sure tenner

Emaljen på tennene våre skades når vi med jevne mellomrom inntar mat og drikke med lav pH. Mens syreskader tidligere var noe man så hos eldre mennesker med slitte tenner, er det i dag mange barn og unge som har syreskader på tennene. Årsaken til dette er at vi har endret spise- og drikkevaner. Vi småspiser mer, og mange av oss drikker mye brus, saft og juice.

Det er særlig mat- og drikkevarer med en pH under 4,5 som skader tannemaljen vår. Både juice, brus og sportsdrikker har en pH under 4,5. Lettbrus har også lav pH og gir derfor like store syreskader som sukkerholdig brus. Sitrusfrukter, druer og surt godteri gir også lav pH i munnen, og øker dermed risikoen for syreskader.

Melk nøytraliserer

Hvis du avslutter frokosten med en slurk appelsinjuice, vil du øke risikoen for syreskader på tennene. Bytter du derimot ut juice med melk, vil du beskytte tennene dine mot syreangrep. Melk har nemlig en nøytral pH og vil derfor gjenopprette pH balansen i munnen.

Ost motvirker tannskader

Spyttet vi har i munnen hjelper til med å nøytralisere syreangrep på tennene. Derfor kan det være lurt å avslutte måltidet med en bit ost. Det viser seg nemlig at ost øker spyttsekresjonen, og kan derfor motvirke skade på tannemaljen. Forskere tror også at proteinene i melk og ost kan nøytralisere syrer i plakket på tennene, noe som også vil kunne virke beskyttende mot syreskader. Det er altså ikke uten grunn at franskmenn gjerne spiser en bit ost etter måltidet. Vin gir nemlig like stores syreskader som saft og brus.

Mindre hull med melk

Karies, altså hull i tennene, er like alvorlig som syreskader. Vi vet at fluor beskytter mot hull, men ikke alle vet at også melk kan ha en beskyttende effekt. Melk inneholder nemlig både fosfat, kalsium og proteinet kasein, som alle beskytter mot hull.

Kalsium og fosfat er dessuten to mineraler som er viktige for å bygge opp sterke tenner. De gjør også at emaljen lettere gjenoppbygges etter syreangrep. Det er altså ikke så dumt å drikke et glass melk eller spise en skive ost etter måltidene.

Kilde: www.melk.no