Verdt å vite om kjøtt.

 1. Kjøtt er vår beste kilde til jern.
  Til tross for at vi får mer jern fra korn og brød enn fra kjøtt, er kjøtt likevel en bedre kilde til jern. Grunnen til at vi får så mye jern fra kornvarer er at vi spiser så mye av det. Kjøtt inneholder generelt mer jern enn andre matvarer, og jernet fra kjøtt og andre animalske matvarer tas dessuten mye mer effektivt opp i kroppen enn jern fra vegetabilske matvarer.  Mens vi klarer å ta opp 15- 35 % av det jernet vi får fra kjøtt, vil vi bare kunne ta opp 2-20% av jernet fra korn og andre vegetabilske matvarer. Jo rødere kjøttet er, desto mer jern inneholder det.
 2. Inntaket av rødt kjøtt bør begrenses.
  I de nye kostholdsanbefalingene (2011), anbefales vi å begrense inntaket av rødt kjøtt til maks 500 gram i uken. Grunnen til dette, er at forskning tyder på at et høyt inntak av rødt kjøtt øker risikoen for kreft i tykktarm. Det er viktig å være klar over at det her er snakk om 500 g ferdig tilberedt kjøtt, noe som tilsvarer rundt 750 g rått kjøtt i uken.
 3. Svinekjøtt er også rødt kjøtt.
  Mens det tidligere kun har vært kjøtt fra storfe, småfe, sau, geit og vilt som har blitt kategorisert som rødt kjøtt, ble også svinekjøtt klassifisert som rødt kjøtt fra i 2011 (lenke til kostrådene). Kjøttbransjen i Norge er ikke enig dette, ettersom svinekjøttet som selges i Norge er langt lysere i kjøttet enn svinekjøttet som selges i USA som opprinnelig begynte å klassifisere svinekjøtt som rødt kjøtt.
 4. Stekt kjøtt har mindre fett enn rått
  Alle vet at det er mer fett i kjøttdeig, pølser og andre farseprodukter enn i rene fileter av kjøtt. De fleste vet også at det er forskjeller på hvor mye fett det er i ulike typer kjøtt ettersom hva slags kjøtt det er og hvor på dyret kjøttet er tatt fra. En entrecôte inneholder for eksempel mer fett enn en indrefilet. Men, det ikke alle tenker på, er at mye av fettet i kjøttet smelter bort under steking. Med mindre du heller stekesjyen over kjøttet før servering, er altså stekt kjøtt magrere enn rått.
 5. Hvor sunt det er å spise kjøtt, avhenger av hvordan kjøttet blir tilberedt.
  Kjøtt som stekes eller grilles hardt, vil få skadelige stoffer på stekeskorpen. For å unngå dette, er det lurt å marinere kjøttet før steking. Marinert kjøtt blir nemlig ikke like fort brent som annet kjøtt.
 6. Kjøtt fra firbeinte dyr inneholder ikke bare mettet fett.
  For svinekjøtt er andelen umettet fett rundt 60 %, akkurat som i kylling og kalkun. For storfe og lam er andelen umettet fett rundt 40 % av det totale fettinnholdet