Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Stappfull av antioksidanter.

Hvis du har som mål å spise sunt, bør du spise mer løk. Løk er nemlig en av de sunneste grønnsakene som finnes. Her i Norge spiser vi i gjennomsnitt rundt 5 kilo løk hver i året. Ved Middelhavet spiser de omtrent det dobbelte.

Mange helsefordeler

Ifølge forsker Ingunn Vågen ved Bioforsk, har løk mange positive effekter på helsen. Løk har blant annet vist seg å:

  • Forebygge hjerte- og karsykdommer.
  • Redusere kolesterolnivået i blodet.
  • Motvirke at blodet «klumper» seg og reduserer blodtrykket.
  • Beskytte mot mange former for kreft
  • Virke bakteriedrepende – et naturlig antibiotikum. Motvirker beinskjørhet.
  • Ha antidiabetisk virkning.

Antioksidanter og andre helsefremmende stoffer

Løk inneholder store mengder flavonoider, en type antioksidanter som blant annet reduserer risikoen for kreft. Men løk har også andre gunstige stoffer i seg, slik som organiske svovelforbindelser som er bra for hjertet og virker bakteriehemmende, og fruktaner som bidrar til god tarmhelse. Velger du rødløk får du også i deg antocyaner, som er en annen type antioksidanter. Men i følge Ingunn Vågen er alle typer løk sunt.

Derfor trenger du antioksidanter

Antioksidanter er stoffer som beskytter kroppen din mot skade fra frie radikaler, -stoffer som blant annet dannes i kroppen når du utsettes for sigarettrøyk, stress, store mengder alkohol, radioaktiv stråling, forurensning, for mye sol, eller infeksjoner forårsaket av virus eller bakterier.

En viss mengde frie radikaler i kroppen er helt naturlig og helt ufarlig, men blir det for mye frie radikaler oppstår det som kalles for oksidativt stress som kan gi skade på kroppens celler, arvestoff og organer.

Kroppen din produserer antioksidanter som kan bekjempe den skadelige effekten av oksidativt stress. For å redusere oksidativt stress, er det også lurt å spise mat som er naturlig rik på antioksidanter. Løk, hvitløk og en del andre grønnsaker (for eksempel brokkoli, blomkål, gulrøtter, tomater) inneholder dessuten stoffer som stimulerer kroppens eget antioksidantforsvar. Derfor er det lurt å spise mye av disse grønnsakene.

Stekt eller rå?

Selv om rå løk inneholder enda litt mer av de helsefremmende stoffene, er dette såpass ubetydelig at du like gjerne kan spise varmebehandlet løk. Er løken stekt eller kokt, spiser du som oftest langt mer enn hvis løken er rå. I følge Ingunn Vågen er det den totale mengden løk som er avgjørende for helseeffekten.
Et tips er å lage løksuppe. Da får du i deg flere løk i bare et måltid.

Kilde: Aftenposten
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke