Mandler bedrer kvaliteten på kostholdet til både barn og voksne.
Det er flere grunner til å spiser mandler. Mandler er billig, sunn og god mat særlig om du beholder skinnet på og ikke skålder dem. Faktisk kan mandler bedre kvaliteten på kostholdet og det er ikke mye som skal til.
Næringsrike med få kalorier.
Spirer kan være fint å inkludere i kosten når du vil øke næringsstoffinntaket og få et sunnere kosthold. Spirer smaker friskt og har en sprø konsistens. De smaker svært godt i salater, smørbrød og som tilbehør til middag. Spirer kan også brukes i wokretter, supper og pastaretter.
Jordskokk ser kanskje ikke så fristende ut, men er faktisk en delikatesse.
Med sin friske og særegne nøtteaktige smak er jordskokken anvendelig til mye. Knollene er saftige og sprø og særlig velegnet til råkost og snacks. Knollene kan også kokes hele og brukes som potet eller som spennende bestanddel i puréer, supper og stekte retter. Som ingrediens i wok minner de om vannkastanje i form og konsistens, men har en mer karakteristisk smak. I bakverk kan jordskokk besørge søtsmaken ved at hvetemelet erstattes med 18-50% puré av jordskokk.
Beskytter mot flere sykdommer.
De siste 25 årene har det blitt forsket mye på te og viktige bestanddeler i te for å finne ut om drikken kan beskytte mot sykdom.
En sunn og smakfull høstfavoritt.
Du har kanskje sett den i butikken og lurt på hva det er. Den lysegule store, litt pæreformede frukten som minner om en blanding av en gul squash og et gresskar. Og det er akkurat hva det er. På engelsk heter denne frukten butternutsquash.
Suppen som passer like godt til hverdag som til fest.
Rykende varm løksuppe er ikke bare godt, men også sunt. Holder du litt igjen på osten ved gratinering, vil løksuppe dessuten inneholde relativt lite kalorier.
Stappfull av antioksidanter.
Hvis du har som mål å spise sunt, bør du spise mer løk. Løk er nemlig en av de sunneste grønnsakene som finnes. Her i Norge spiser vi i gjennomsnitt rundt 5 kilo løk hver i året. Ved Middelhavet spiser de omtrent det dobbelte.
Visste du at et høyt inntak av kaffe daglig (to til fem kopper) har vist seg å redusere generell dødelighet, sammenlignet med et lavt inntak?
Forskning viser blant annet at et moderat inntak av kaffe kan redusere risikoen for diabetes type 2, kreft, Parkinsons og Alzheimers.
Bruk rapsolje som en del av et sunnere kosthold.
Vi anbefales å spise mindre mettet fett og mer umettet fett, samtidig som forholdet mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer bør forbedres. Ved å bruke rapsolje i matlaging kan du få et bedre sammensatt kosthold; mindre mettet fett og mer umettet fett og omega-3.
Nå er det plommesesong, løp og kjøp!
Blåbær og andre bær regnes ofte som noe av det sunneste vi kan få i oss, blant annet fordi de er så fulle av antioksidanter og andre helsefremmende plantestoffer.
Har du oppdaget rødbeten? Vi tenker ikke på syltede rødbeter som du legger på leverposteien på brødskiva, men fersk rødbete.
For en fantastisk råvare!!! Super til supper og stapper. Rødbetestappe er veldig lett å lage. Bare bytt ut et par av potetene i potetstappen med rødbeter. Vips så er stappa rød!
Kan bidra til et normalt kolesterol.
Havre er en av de matvarene vi gjerne kan spiser mer av! Havre er godt, billig, mettende, kortreist, og enkelt å bruke. Havre er også bra for helsa.
Du skal ikke spise for mye rødt kjøtt, men glem heller ikke at kjøtt er en god kilde til jern!
Både for miljøet og helsen anbefales vi å begrense inntaket av kjøtt. For helsens skyld anbefales vi å holde oss under 500 gram rødt kjøtt/bearbeidete produkter av rødt kjøtt i uken. Men, når det er sagt: Kjøtt er en god kilde til protein og viktig kilde til jern.
Bra påfyll etter trening.
At sjokolademelk er sunt er kanskje å dra det litt langt, men egentlig ikke likevel. Det gjelder bare å velge riktig sjokolademelk til riktig bruk!
Stappfulle av gunstige plantestoffer.
Du har sikkert hørt at jo sterkere farge det er på frukt, bær eller grønnsaker, jo mer antioksidanter inneholder de. Og det stemmer! Tomat er et eksempel på dette, den kraftige rødfargen som er full av helsefremmende lykopen, en antioksidant som går under gruppen karotenoider.
En av våre beste kilder til omega-3.
Alle vet at fisk er sunt, og mange av oss har dårlig samvittighet for at vi spiser for lite fisk. Særlig laks og annen fet fisk er rik på både vitamin D og omega-3, viktige næringsstoffer som mange av oss får for lite av.
Den rare kålen som smaker som en blanding av melon, agurk, nepe og kålrot.
Til tross for at knutekål ser ut som en fremmed organisme, så er den svært mild og god på både smak og konsistens. Fruktkjøtter er utrolig delikat og saftig. Veldig godt rå!
Mange holder seg borte fra nøtter i redsel for å legge på seg. Det trenger de ikke gjøre!
Det er ingen tvil om at nøtter er sunt! Nøtter inneholder protein, fiber, enumettet fett, flerumettet fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Forskning viser at de som spiser nøtter har en redusert risiko for hjerte- og karsykdom. Men, hva slags innvirkning har nøtter på vekten?
Sjekk brødskala’n og grovhetsprosenten.
Det er ingen tvil om at grovt brød er sunnere enn fint brød. Jo grovere brødet er, desto mer fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter inneholder det.
Deilige norske villbær, finnes det noe bedre?
Nå er det bærsesong og vi går med bøtter og spann til bærplukking. Å plukke bær er en tradisjon som både gir fysisk aktivitet og god rekreasjon. Norske bær er sunne og gode og selv om næringsinnholdet varierer litt fra bær til bær, kan vi generelt si at bær er en god kilde til fiber og vitaminer, særlig vitamin E, K, C og B-vitaminet folat.
Nykål er en av sommerens beste grønnsaker. Nyt den nå!
Nå kommer nykålen eller sommerkålen. Ikke gå fordi den. Ta den med deg hjem og damp den! Den smaker helt fantastisk og får alt annet på tallerkenen, inkludert pølsene, nærmest til å blekne.
Du kan spise hele løken, også løkgresset. Da reduserer du både matsvinn og øker næringsinntaket.
- Folk bør spise hele løken, også løkgresset, oppfordrer grønnsaksbonden Per Odd Gjestvang som driver Vang Gård på Toten og som er en av få som leverer fersk løk med løkgress i butikken.
Glem myten om at krabbe, reker og blåskjell er kolesteroløkende. Dette er proteinmat med eksklusive næringsstoffer.
Joda, skalldyr inneholder kolesterol. Faktisk mye mer kolesterol enn de fleste andre matvarer. Men, det betyr ikke at denne maten er kolesteroløkende. Hvor høyt kolesterol du har, avhenger nemlig mest av hvor mye energi og fett du får i deg. Skalldyr er svært magre og kalorifattige, og påvirker derfor ikke kolesterolet i særlig grad.
Mye skjer med bananen når den endrer farge.
Banan er en fascinerende frukt. Gjennom tre faser endrer den smak, lukt og næringsinnhold. Når bananen modnes fra grønn til gul og brun øker innholdet av vann og sukker i fruktkjøttet.