Du trodde kanskje spinat var det sunneste du kunne spise? Tro om igjen. Brennesle gruser spinat.
Glem skipperen og spinaten hans. Brennesle er enda bedre! Nå starter neslesesongen så er det bare å ta på seg gummihanskene og plukke unge brennesleblader. Disse kan du bruke i bakverk, i pesto og i den kjente brenneslesuppen. Det blir både sunt og godt – gratis er det også.
Bra mot solen, ikke så mye jern som du tror.
Husker du Skipper'n som hev i seg en boks med spinat før han skulle løfte en båt? Lenge har vi trodd at spinat var en god kilde til jern. Det er ikke så rart siden spinat faktisk inneholder en del jern. Men spinat inneholder også en syre som binder jernet og forhindrer jernopptaket. Denne syren kalles oksalsyre og finnes i matvarer som spinat, rabarbra og rødbetblader. Når maten fordøyes blandes jern og oksalsyre og danner et ufordøyelig kompleks. Det hjelper altså ikke at spinat inneholder jern så lenge kroppen ikke klarer å ta det opp.
Stappfull av antioksidanter, fattig på kalorier.
Er du en av dem som elsker vannmelon, og gjerne kan hive innpå med kilovis av denne søte saftige frukten når du først begynner? Fortsett med det! Vannmelon er nemlig ikke bare leskende og smakfull, men også sunnere enn mange tror.
Virker mot kvalme, og kanskje andre tilstander også.
Ingefær (Zingiber officinale) er en flerårig urt som er en av de første plantene som ble dyrket av mennesker. Ingefær inngår i en plantefamilie med kardemomme og gurkemeie. Den delen av ingefærplanten som brukes er rhizomet - den delen av planten som vokser horisontalt på eller like under jordoverflaten.
Spis fet fisk lyder ofte kostholdsrådene, men du bør også spise hvit fisk.
De fleste av oss trenger å øke inntaket av vitamin D og omega-3-fettsyrer. Derfor anbefales vi å spise fet fisk eller ta tran. Laks og ørret er populære fiskeslag som er rike på disse næringsstoffene. Men det er også lurt å spise hvit mager fisk som torsk.
Alle vet at for mye sukker ikke er bra for oss, men hva med honning?
Er du en av dem som bevisst bruker honning som søtningsmiddel i alt fra bakst og matlaging, til varme drikker fordi du har hørt at det er sunt og naturlig?
Honning er både søtt og godt, men at det er sunnere enn sukker er mer enn myte enn et faktum.
Sunnere enn annet fett?
Smoothie med kokos, kokosis, kokosmel, kokosvann og kokosyoghurt; - deilig smak av sommer og solskinn! Men er kokos smaken av sunnhet også? Eller er kokostrenden bare en stor hype som snart vil gå over?
Lei av ris og pasta? Da bør du prøve bygg!
Det er mange grunner til å spise bygg, en av dem er at det er bra for kolesterolet.
Sunt, godt og nyttig.
I tillegg til å ha egenskaper som gjør egg til en viktig ingrediens i matlaging, er egg en av de mest næringsrike matvarene vi har.
Purren er både tøff og sunn. Lær mer om den fantastiske løken som overvinter!
Årets første grønnsak i 2017 vil være purren hos meg. Den står fremdeles i kjøkkenhagen - nedsnødd, men ikke satt ut av spill.
Derfor er det lurt å drikke melk, -hvis du tåler det!
Melk og melkeprodukter er, og har alltid vært en stor del av kostholdet vårt. Du skal faktisk lete lenge for å finne en matvaregruppe som inneholder så mange viktige næringsstoffer. I tillegg til å være vår beste kilde til kalsium, er melk også en god kilde til protein og inneholder en rekke vitaminer og mineraler, blant annet jod og ulike B-vitaminer. Den eneste ulempen med melk er vel egentlig bare at noen ikke tåler det. Og at noen tror det er usunt...
Fulle av protein, passer til det meste.
Hvis du ikke er vant til å spise kikerter, bør du prøve det ut så fort som mulig! Kikerter er godt, næringsrikt, billig, og enkelt å lage god mat av!
Granatepler er ikke bare godt, men også en av de sunneste fruktene du kan spise.
Det knallrøde fruktkjøttet er stappfullt av antioksidanter som har vist seg å forebygge sykdom og gi en bedre helse.
Perfekt etter trening!
Kylling er ett av verdens mest spiste kjøttslag, og kan spises av alle – det er ikke tabu i noen religioner eller kulturer. Dette gjør at det er et hav av muligheter og spennende retter å ta av. Den milde, fine smaken gjør at kjøttet passer i alle typer retter, enten vi bruker hele kyllingen eller gjør det enkelt og velger renskårne fileter.
Naturens egen supergrønnsak.
Hvis du skal velge EN grønnsak som du skal begynne å spise mer av, så er det i følge amerikanske CDC (Center for Disease Control and Prevention) lurt å velge brønnkarse. De har nemlig rangert brønnkarse til å være den sunneste av alle grønnsaker!
Gjør maten både sunnere og bedre.
Frukt, bær og grønnsaker er bra for oss fordi de er rike på vitaminer, mineraler, antioksidanter og andre plantestoffer.
Glem supermat i form av pulver og helsekostprodukter, det er naturlig supermat som grønnkål som gjelder!
Drar du til USA, får du servert grønnkål i alle former; som chips, i salater, i smoothies, eller blandet inn i ulike middagsretter. Og det er ikke uten grunn at grønnkål har blitt så populært blant matbloggere, treningsfolk, og helsekostentusiaster.
Lei av pasta ris og potet? Da bør du teste ut quinoa!
Kanskje er quinoa allerede en del av ditt kosthold, men hvis ikke er det absolutt verdt å prøve ut. Sjansen er nemlig stor for at quinoa kommer til bli en favoritt!
Gjør andre grønnsaker enda sunnere!
Avokado er en av de feteste og mest kaloririke fruktene som finnes. For avokado er nemlig en frukt, ikke en grønnsak som mange tror.
Øker jernopptaket, reduserer risiko for sykdom.
Appelsiner, klementiner, grapefrukt, sitron og lime. Hiv innpå, dette er frukt som er bra for deg! Ikke bare er sitrusfrukt som dette stappfulle av C-vitaminer, det har også vist seg at disse fruktene beskytter mot sykdom.
Søt, fargerik, og stappfull av næring!
Det er ikke mange år siden søtpotet var noe uvant og eksotisk som de færreste hadde smakt. Nå finner du søtpotet i de fleste matbutikker med respekt for seg selv. Kanskje har du allerede forelsket deg i denne søte ”poteten”, eller kanskje er du en av dem som går rett forbi søtpoteten i grønnsaksdisken fordi den ser nokså grå og kjedelig ut. For det er jo først når du tilbereder søtpoteten at den virkelig viser sitt sanne jeg. Utenpå er søtpoteten gråbrun og klumpete, men inni finner du en bombe av smak, farge og næringsstoffer.
Krydderet som virker som medisin.
For mange er gurkemeie billigversjonen av safran som brukes i lussekatter, karripulver og retter som skal ha den knallgule fargen som er karakteristisk både for safran og gurkemeie.
Rik på protein, bra etter trening.
Det kommer jevnlig nye tilskudd i meierihyllene. Flere typer yoghurt, og nye typer skyr, kesam og kvarg. Cottage cheese har også fått en ny vår de siste årene.
Men kjenn på posen før du kjøper den!
Frosne grønnsaker er et trygt og sunt valg, særlig om vinteren. Dette er råvarer som har beholdt mye av næringsinnholdert i motsetning til enkelte "ferske" grønnsaker som har reist langt og blitt oppbevart lenge før de havner i ferskvaredisken i butikken på denne tiden av året.