Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Fulle av protein, passer til det meste.

Hvis du ikke er vant til å spise kikerter, bør du prøve det ut så fort som mulig! Kikerter er godt, næringsrikt, billig, og enkelt å lage god mat av!

Som bønner, erter, og linser, er kikerten en belgfrukt som vi gjerne kan spise mye av. Rik på fiber, bra med protein, og full av næringsstoffer som folat, kopper, jern, magnesium og fosfor.

Kikerten har en nøttaktig smak, og en konsistens som er litt hardere enn andre bønner og erter. De kan kjøpes tørre, eller på boks/kartong, noe de fleste syns er det enkleste. Kikerter passer godt i salater og gryteretter, og er hovedingrediensen i Hummus, en sunn og smakfull ”vegetardip”.

Kikerter istedenfor poteter

Nordmenn spiser tradisjonelt lite belgfrukter, men etter alle årene med fokus på karbohydrater og blodsukker, har flere blitt inspirert til å prøve ut kikerter, linser og andre belgfrukter.

Sliter du med vekten, eller svingende blodsukker, bør du prøve å bruke kikerter, linser eller andre belgfrukter istedenfor pasta, ris og potet som inneholder mer av de raske karbohydratene. Kikerter inneholder langt mer fiber og protein enn for eksempel poteter, og gir derfor en langvarig metthetsfølelse og et stabilt blodsukker. Dette er gunstig både for vekt, overskudd og helse.

Sunt med kikerter

Det er mange grunner til at du bør spise kikerter. Her er noen av dem:

  • Inneholder mye folat, som er spesielt viktig for deg som ønsker å bli/er gravid
  • Rik på fiber som er bra for fordøyelsen og gir et stabilt blodsukker
  • Kikerter har vist seg å kunne senke kolesterolet
  • Fiberet i kikerter virker som prebiotika, som er bra for tarmen
  • Kikerter er en god plantekilde til jern, et næringsstoff mange får for lite av

Enkelt, godt og billig

Er du alene, lurer på hva du skal lage til middag, og orker ikke bruke altfor mye tid på matlaging? Lag deg en salat med kikerter! En boks kikerter, litt hakket rødløk, ruccolasalat, og kanskje en boks med tunfisk, og vips har du en sunn, mettende og næringsrik salat. Presser du over litt sitron og heller over litt olivenolje, løfter du smaksopplevelsen enda et hakk. Hiv gjerne oppi andre ting du har i kjøleskapet også, som for eksempel oliven, kapers, paprika, tomat, agurk eller avokado. Stort enklere middag kan du ikke få. Billig er det også! En boks kikerter koster rundt 10 kroner.

Luft i magen av belgfrukter?

Har du en sensitiv mage som fort blir oppblåst og full av luft, kan det hende at kikerter, erter og andre belgfrukter kan gjøre deg oppblåst. Tipset er å la magen din gradvis få tilvenne seg et økt inntak av belgfrukter. Spis gjerne belgfrukter flere ganger i uken, begynn forsiktig, for eksempel med bare 2-3 ss den første gangen, og øk gradvis inntaket for hver gang du spiser belgfrukter. Grunnen til at belgfrukter kan gjøre deg oppblåst, er rett og slett at de inneholder en del fiber. Så selv om en oppblåst mage kan være ubehagelig, så skyldes det bare at du har fått i deg bra med fiber.

Logg inn

Annonse:

DIN UKE

Oppskrifter