Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Mange holder seg borte fra nøtter i redsel for å legge på seg. Det trenger de ikke gjøre!

Det er ingen tvil om at nøtter er sunt! Nøtter inneholder protein, fiber, enumettet fett, flerumettet fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Forskning viser at de som spiser nøtter har en redusert risiko for hjerte- og karsykdom. Men, hva slags innvirkning har nøtter på vekten?

Fete men ikke fetende

Nøtter inneholder mye fett, og dermed også mye kalorier. Hele 45- 75 % av nøttenes vekt består av fett. I teorien skulle man derfor trodd at de som spiser mye nøtter veier mer enn andre. I virkeligheten er det snarere tvert imot; de som spiser nøtter jevnlig har en lavere BMI enn de som ikke spiser nøtter.

En undersøkelse viste for eksempel at de som spiste nøtter mer enn 2 ganger per uke, hadde 43 % mindre risiko for å bli overvektige enn de som spiste nøtter sjeldnere.

Nøttespisere lever sunnere

Det kan være mange forklaringer på at de som spiser nøtter jevnlig er tynnere enn andre. En teori er at de som spiser mye nøtter har en generelt sunnere livsstil enn mange andre, blant annet ved at de beveger seg mye.

Noen undersøkelser viser at dette kan stemme. Likevel er det mye som tyder på at det i tillegg er andre faktorer ved nøtter som gjør at vi ikke legger på oss like mye av nøtter som man skulle ha trodd.

En bombe av fett og protein

Nøtter inneholder mye protein og umettet fett, noe som kan bidra til å øke hvileforbrenningen og dermed tendensen til å legge på seg. Dette kan være en medvirkende årsak til at de som spiser mye nøtter har lavere BMI enn andre.

En annen mulig årsak, er nøttenes høye innhold av protein og fiber, som begge bidrar til en økt metthet. Man kan altså tenke seg at de som spiser en del nøtter blir såpass mette av dette, at de kutter ned på inntaket av andre matvarer som er mer fetende.

Spis nøtter i stedet for annen mat

Forskning viser at et inntak på 30-60 gram nøtter per dag er bra for helsen. Du kan selvfølgelig spise mer enn det også, men da er det viktig at du spiser nøtter istedenfor annen mat og ikke i tillegg til annen mat slik at du ikke får i deg altfor mye kalorier.

Spis gjerne nøtter hver dag, men sørg for at du samtidig reduserer inntaket av andre matvarer. For noen kommer en slik reduksjon naturlig fordi nøtter metter godt slik at de dermed spiser mindre til neste måltid, men for andre som ikke har like godt regulert sult- og metthetsfølelse, er det nødvendig å være litt bevisst på dagens totale inntak av kalorier.

Som en liten test, kan du forsøke å spise en neve nøtter hver dag i en uke. Hvis vekten holder seg stabil, tyder det på at du med god samvittighet kan fortsette å spise nøtter hver dag resten av livet.

Logg inn

Annonse:

DIN UKE

Oppskrifter