Foto: Imagestate Food Basics

At egg øker kolesterolet er en myte som er på hell. Likevel råder det en skepsis blant både lægd og lærd til å spise for mye egg. Er det noen grunn til det?

Kan du spise egg hver dag?

Svaret på dette er i utgangspunktet, ja! Egg er en svært næringsrik og en god kilde til protein, vitamin B2 (riboflavin), folat, vitamin A, D og E, jern og folat, men egg er også hovedkilden vår til kolesterol. Egg inneholder dessuten antioksidanter som lutein og zeaxantin som kan beskytte fettstoffer i kroppen mot oksidasjon (harskning).

Visste du at plommen er mye mer næringsrik enn eggehviten? Proteininnholdet er hele 50 % høyere i eggeplommen. Dessuten inneholder plommen mest umettet fett, rikelig med vitamin A, D og E og B-vitaminer og mineraler - samt kolesterol.

Du trenger kolesterol

Kolesterol er helt nødvendig for kroppen. Det er en nødvendig del av cellemembranene og brukes i syntesen av gallesyre, vitamin D og steroidhormoner. Kroppen lager det kolesterolet den trenger selv, og mengden kolesterol vi får fra kosten er liten i forhold til mengden kolesterol kroppen selv produserer.

Det er kostens innhold av fett, transfett og kolesterol i maten som påvirker nivået og sammensetningen av fettstoffer og kolesterol i blodet. Det er særlig mettet fett og transfett som kan øke kolesterolet i blodet. Jo mer mettet fett og transfett vi spiser, desto mer kolesterol produseres i kroppen vår.

Produksjonen av kolesterol i kroppen er nøye regulert. Ved økt inntak av kolesterol synker egenproduksjonen av kolesterol. Derfor har kolesterol som vi får fra kolesterolholdige matvarer som egg, mindre å si for blodkolesterolet enn fett og transfett.

Uklar sammenheng mellom inntak og sykdom

Et økt inntak av kolesterol kan gi en beskjeden økt risiko for hjertesykdom i følge noen studier, men ikke alle studier bekrefter dette. Noen studier tyder også på at et høyt inntak av egg (minst 1 egg daglig) kan øke total dødelighet og hjertesvikt, men ikke hjerte- og karsykdom. Dog, ikke all forskning bekrefter dette. I The health ABC-studien konkludert de med at økt inntak av kolesterol og egg økte risikoen for hjerte- og karsykdom kun hos eldre mennesker med type 2 diabetes (ikke hos dem uten diabetes).

Store individuelle forskjeller

Det som ikke kommer frem i flere studier, er at vi sannsynligvis reagerer forskjellig på inntak av kolesterol og egg. Hos noen mennesker øker kolesterolet lett ved økt inntak av kolesterolholdig mat (hyperrespondere), mens andre får bare en mild økning (normal respondere) eller ingen endring i kolesterolet (hyporespondere).

Dette skyldes individuell forskjeller i absorpsjonsevne, kroppens evne til å nedregulere egenproduksjonen av kolesterol og evnen til økt utskillelse av kolesterol gjennom gallen. årsakene til disse ulikhetene kan kanskje ligge i genene, men dette er lite kartlagt.

Hvor mange egg kan du spise hver dag?

Det er vanskelig å gi et entydig svar på dette. Myndighetene gir heller ingen råd, bortsett fra et ønske om at forbruket av egg ikke stiger ytterligere.

Det er en sannsynlig årsaks-sammenheng mellom kolesterol i kosten og økt LDL-kolesterol i blodet, men det er ikke gode nok studier som kan bekrefte at et høyt kolesterolinntak eller høyt inntak av egg gir sykdom hos friske mennesker.

Dersom du er svært glad i egg, er det beste rådet å begrense inntaket av mettet fett og transfett fra andre matvarer slik at du ikke både får kolesterol fra egg og kolesterol som kroppen din selv produserer som følge av et høyt inntakt av mettet fett og transfett. Det er også lurt å sjekke kolesterolnivået ditt dersom du spiser mye egg.

Det kan godt være at du tåler å spise egg daglig, men det kan også være at du bør være forsiktig med inntaket. Dersom høyt kolesterol ligger til familien eller du allerede har høyt kolesterol er det god grunn til å være forsiktig med inntaket av egg. Dette kan en måling av kolesterolet gi deg en pekepinn på.

Kilder:
  • Fernandez ML. Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations. Food & Function 2010:1;156-160. DOI: 10.1039/C0FO00088D.
  • Houston DK, Ding J, Lee JS, Garcia M, Kanaya AM, Tylavsky FA, Newman AB, Visser M, Kritchevsky SB. Dietary fat and cholesterol and risk of cardiovascular disease in older adults: The Health ABC Study. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 2011:21(6);430-437.
  • Nasjonalt råd for ernæring. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Helsedirektoratet, 2011.