Foto: Robe, Flickr

Koffeinet i kaffe øker urinproduksjonen, men blir du egentlig inntørket av å drikke kaffe?


Personer som er utsatt for dehydrering blir gjerne anbefalt å være forsikt med kaffe og te, men er det noen grunn til det? I kaffe, te, cola- og energidrikker finner vi stoffene koffein, teofyllin og teobromin som påvirker nyrene til å øke urinproduksjonen.

Ikke vanndrivende for vante kaffedrikkere

Dersom du drikker kaffe daglig, gjerne flere kopper, så tilpasser kroppen seg koffeinets urindrivende effekt. Drikker du en vanlig kaffekopp vil den ikke føre til negativ væskebalanse.

En vanlig kaffekopp inneholder mellom 50-200 mg koffein. Innholdet varierer med traktetid, altså hvor lenge kaffen er i kontakt med det hete vannet, om kaffen røres i vannet som ved kokekaffe og presskann og størrelsen på koppen.

I studier har de sett at koffeindoser over 250-300 mg kan ha en vanndrivende effekt, men dette er høyere enn hva som finnes i en vanlig kaffekopp. I disse forsøkene har de tilført rent koffein (ikke kaffe) i forskjellige doser og sett at den kan øke urinmengden.

Teofyllin og teobromin virker også diuretisk, men teobromin virker svakere mens den vanndrivende effekten til teofyllin er på linje med koffein.

Vanndrivende for noen

Dersom du ikke er vant med å drikke kaffe, kan en sterk kopp kaffe øke urinproduksjonen. Det kan også skje om du har hatt en kaffefri periode på flere dager.

Det er dessuten sammenheng mellom kroppsvekt og den vanndrivende effekten til koffein. På en stor og tung kropp vil ha koffein fra én kopp har svakere effekt sammenlignet med en liten og lett kropp.

For den vante kaffedrikkeren, kan store doser koffein (over 300 mg) også virke vanndrivende. For å få det til må du drikke flere kopper sterk kaffe tett på hverandre. En liten sterk kaffe gir ca. 1000 mg koffein.

Kaffe virker ikke dehydrende på eldre

Det er ikke noen grunn til å frarøve eldre sine daglige kaffekopper fordi man frykter at de blir dehydrerte. Kaffe virker ikke mer vanndrivende på eldre som er trente kaffedrikker sammenlignet med yngre voksne. Selv om eldre har nedsatt tørstfølelse og ikke alltid klarer å drikke nok væske, så vil ikke kaffen skade. Faktisk kan den vanlige filterkaffen tilføre ekstra væske, under forutsetning at de pleier å drikke kaffe hver dag. Eldre som er utsatt for dehydrering bør oppfordres og tilbys annen drikke i tillegg til kaffen, for eksempel til måltider, under aktiviteter og når medisinen skal tas.

Hva er dehydrering?

Dehydrer oppstår når behovet for væske ikke blir dekket. Dette kan oppstå når du svetter svært mye uten å erstatte tapet med økt væskeinntak, for eksempel hard aktivitet i varmt vær eller i store høyder. Dehydrering er også et problem hos eldre som har nedsatt tørstfølelse og glemmer å drikke nok.

Kilde: Maughan RJ og Griffin, Caffeine ingestion and fluid balance: a review. The British Dietetic Association Ltd, J Hum Nutr Dietet 2003;16:411–420.