Foto: Inkognito/Frukt.no

Skreller du potetene, er halve vitsen borte.

Poteten står i skyggen av mange andre grønnsaker, men bør likevel inngå i et variert og sunt kosthold.

Utstøtt knoll

Poteten er tatt ut av kostrådet Fem om dagen. Det er ikke fordi den er direkte usunn, men det mangler studier som kan sette den i sammenheng med redusert risiko for sykdom, for eksempel hjerte- og karsykdom, diabetes og kreft.

Det er ikke tvil om at fete og salte potetprodukter som potetgull og pommes frites er usunne, men den friske, nykokte poteten er ikke usunn. Den kan faktisk være en god næringskilde.

Historisk viktig, men uheldig utvikling

Poteten har reddet mangt et menneskeliv. Blant verdens viktigste grønnsaker, ligger den på en fjerdeplass – etter ris, hvete og mais. Alt dette er stivelsesrike, altså karbohydratrike matvarer, men selv om for mye slike karbohydrater ikke er bra for helsa, skal vi heller ikke glemme at de samme karbohydratene redder liv - hver dag!

Potet var sikringskost og en energikilde i gamle dager. Så viktig har poteten vært at avlingssvikt pga. tørråte førte til hungerkatastrofe i Europa på 1800-tallet.

I dag spiser vi mer potetprodukter som pommes frites og potetgull enn fersk potet. Dette er en uheldig utvikling rent helsemessig og kan bidra til et for høyt kalori- og saltinntak.

Ujevnt næringsinnhold

Nypoteter og poteter med tynt skall bør spises uskrelt. Hovedparten av fibret i poteten ligger nemlig i skallet samt litt inni poteten. Fibret (cellulose, hemicellulose og pektin) ligger i cellevegger og gir poteten struktur.

Like under skallet ligger mineralene. Det betyr at skreller du poteten før du koker den, kan du risikere å skrelle bort nyttige mineraler.

Innenfor mineralene ligger det ørlite fett, videre innover konsentreres proteinet og aminosyrer og innerst finner du det meste av stivelsen og vitaminene.

Den ferske poteten inneholder 16-20 % stivelse, men under 1 % fritt sukker.

Poteter inneholder kvalitetsprotein

I et kosthold uten animalsk mat, veganisk kost, kan poteten faktisk være med på å øke proteinkvaliteten. Den inneholder nemlig mer av aminosyren lysin som korn er fattigere på.

I et plantebasert kosthold sier vi gjerne at korn må kombineres med bønner for at proteinkvaliteten skal bli tilfredsstillende. Poteten er faktisk et alternativ til bønner når det gjelder å få dekket behovet for essensielle (livsviktige) aminsyrer.

Den biologiske verdien til proteinet i potet, tilsvarer faktisk soyabønnen og har god kvalitet. Så god er kvaliteten på protein at i krisetider har den vært en av de viktigste proteinkildene. Selv om innholdet av protein er lavt, kan poteten likevel være en god proteinkilde fordi vi spiser mye av den.

En vitamin C-kilde

Ferske, ukokte poteter inneholder mye vitamin C. Ved lagring og tilbereding, f.eks, koking, tapes mellom 20 til 60 % av dette. Men likevel kan en kokt potet bidra med vitamin C.

Uvettig oppbevaring gir en giftig potet

Poteter skal til en hver tid oppbevares i mørket, dvs. beskyttet for lys. Lys fører nemlig til dannes av en gift som kalles solanin i og under skallet. Giften fører til en blodig diaré, og kan gi sårdannelser i huden. I alvorlige tilfeller kan giften føre til lammelser. Ser du en grønn potet, er beste rådet å kaste den.

Dette får du når du spiser tre kokte poteter til middag:

3 kokte poteter (210 gram) gir deg: Næringsinnhold (% av dagbehovet)
Energi 170 kcal
Protein 4 g
Fett 0,2 g
Karbohydrat 35,9 g
Stivelse 32,3 g
Sukkerarter 3,6 g
Fiber 3,4 g (13 %)
Jern 1,5 mg (17 % for menn, 10 % for kvinner)
Kalium 1096 mg (35 %)
Magnesium 71 mg (25 %)
Fosfor 122 mg (20 %)
Tiamin 0,15 mg (13 %)
Niacin 4,6 mg-NE (30 %)
Folat 46 µg (12 %)
Vitamin C 27 mg (36 %)
Vann 160 ml