Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Øker innholdet av kreftfremkallende stoffer.

Hva gjør du hvis du har laget for mye spinatsuppe? Setter den i kjøleskapet og varmer den opp neste dag? Det bør du ikke gjøre!

Derfor bør du ikke varme opp suppen flere ganger

Spinat og andre bladgrønnsaker inneholder nemlig mye nitrat. Stoffet nitrat er i seg selv ikke farlig for mennesker. I de fleste planter omdannes imidlertid nitrat til nitritt, og i kroppen vår omdannes dette videre til nitrosaminer, som er kjent for å være kreftfremkallende.

Når du varmer opp spinat og andre nitratholdige grønnsaker, vil omdanningen av nitrat til nitritt øke. Jo lengre varmebehandlingen foregår, jo mer nitritt dannes det. Derfor er et ingen god ide å la spinatsuppen småputre i lang tid, eller varme den opp flere ganger.

Nitrat i alle planter

Nitrat er nødvendig for at planter skal vokse og finnes derfor i alle planter. 50-70 % av nitratet vi får i oss kommer fra grønnsaker. I tillegg kan vi få i oss nitrat gjennom konservert mat og drikkevann.

Bladgrønnsaker som spinat, ruccola og salat har de høyeste konsentrasjonene av nitrat. Konsentrasjonen varier avhengig av art, temperatur, lys, jordsmonn, gjødsling og vann.

Helsefordelene oppveier eventuelle ulemper

Mange lurer på om det kan være farlig å spise mye frukt og grønt, særlig spinat og ruccola, på grunn av innholdet av nitrat. Disse kan beroliges med at EFSA (European Food Safety Authority) har gjort en risikovurdering av fordeler ved å spise grønnsaker sett opp i mot risiko ved inntak av nitrat.

Konklusjonen fra EFSA er at de helsemessige fordelene ved å spise mye og variert av grønnsaker og frukt oppveier ulempene ved å få i seg nitrat.

Spis frukt og grønt

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler å spise 400 gram av forskjellige typer grønnsaker og frukt hver dag.

Det daglige akseptable inntaket av nitrat (ADI = Acceptable Daily Intake) har blitt satt til 3,7 mg/kg kroppsvekt per dag. Spiser du 400 gram av forskjellige frukt, bær og grønnsaker, vil du ikke overskride dette inntaket.

I følge EFSA vil heller ikke vegetarianere få i seg for mye nitrat ettersom deres hovedkilde til protein er kornblandinger, nøtter og bønner/linser som har lavt innhold av nitrat.

Så konklusjone er altså: Spis mye frukt, bær og grønnsaker, men ikke varm opp spinatsuppen flere ganger!

Kilder: 
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/contam080605.htm
http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/gronnsaker_frukt_og_bar/er_det_riktig_at_spinat_ikke_bor_varmes_opp_flere_ganger
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke