Det er ikke bare kaloriene som bestemmer vekten.

Som du helt sikkert vet, er noe av det aller viktigste nå som du skal ned i vekt at du er i negativ energibalanse. Altså at du forbrenner mer kalorier enn du får i deg. Men i tillegg til dette, så har matens sammensetning av karbohydrater, fett og protein også noe å si for vekten.

Men i motsetning til hva mange tror, så er det ikke slik at så lenge du holder deg unna karbohydrater så kan du hive innpå med fett og protein og fremdeles gå ned i vekt helt uavhengig av hvor mange kalorier du får i deg. Grunnen til at mange går ned i vekt når de følger et lavkarbo kosthold, er at de blir mette og "matleie" av å spise en såpass stor andel fett og protein, og dermed spiser de mindre og får i seg totalt sett mindre kalorier enn hva de ville ha gjort hvis de hadde et litt mer balansert kosthold.

Men hvis vi nå går ut i fra at du skal få i deg rundt 1500 kcal per dag, så er det en helt klar fordel at du begrenser inntaket av raske karbohydrater og heller velger mat som inneholder langsommere karbohydrater. Og det er flere grunner til dette:

  1. Du får et jevnere blodsukker, noe som gir mer overskudd, bedre prestasjon, mindre søtsug, og mindre fettlagring.
  2. Du blir mettere fordi mat med langsomme karbohydrater og proteinrik mat metter bedre enn raske karbohydrater.
  3. Du spiser sunnere fordi mat som inneholder langsomme karbohydrater, det jeg kaller for grovkarbomat, er generelt rikere på fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter enn mat og drikke som inneholder mye raske karbohydrater.

Velg riktige karbohydrater

Raske karbohydrater gir rask og høy blodsukkerstigning, mens langsomme karbohydrater gir jevnere blodsukker. Raske karbohydrater finner du i søte drikker, søtsaker, brød og andre bakervarer laget på finmalt mel, hvit ris og lys pasta. Langsomme karbohydrater får vi fra det jeg kaller for grovkarbomat; grønnsaker, belgfrukter, helkornprodukter, nøtter, frø og bær.

For de som er slanke og trener mye, er det bare en fordel å fylle på med raske karbohydrater. Men for de som har en tendens til å legge på seg, og kanskje har insulinresistens som du kan lese mer om her, så er det lurt å kutte ned på de raske karbohydratene ettersom et kosthold med mye raske karbohydrater vil øke søtsug, appetitt, og risiko for å gå opp i vekt.

Her er grovkarbomaten

Selv for deg som ikke er genetisk disponert for overvekt, men som likevel veier noen kilo for mye, kan det være lurt å redusere inntaket av langsomme karbohydrater hvis målet er vektnedgang.

Så skal du ned i vekt: Begrens inntaket av raske karbohydrater! Dette gjør du enklest ved å kutte ut søte drikker som brus, juice og saft, bytte ut brød med grovt knekkebrød, og begrense mengdene ris og pasta. Velg heller fullkornsris og fullkornspasta fremfor lysere typer.

Et annet tips for å holde et stabilt blodsukker, noe som gjør det lettere for deg å gå ned i vekt, er at du ikke lar det gå mer enn 4 timer mellom hver gang du spiser, og at du heller spiser lite men ofte fremfor sjeldent og mye.

Kilde: www.sunnogsprek.no