Ny kunnskap om mettet fett styrker kostrådene.
I dag lanserte Nasjonalt råd for ernæring en rapport der de konkluderer med at vi kan forebygge hjerte- og karsykdom hvis vi bytter ut mettet fett med umettet fett.
Rapporten støtter opp om våre nåværende kostråd som bygger på rapporten ”Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer” som kom ut i 2011.
En oppsummering av dagens kunnskap om fett og helse
Det skjer stadig ny forskning rundt fett og helse, og med jevne mellomrom utfordres Helsedirektoratet på om deres råd er i tråd med oppdatert kunnskap. Derfor ba Helsedirektoratet Nasjonalt råd for ernæring om å oppsummere tilgjengelig kunnskap om mettet fett, og vurdere det opp mot dagens kostrådsanbefalinger på fett.
Det var denne oppsummeringen som ble presentert i dag, og konklusjonen var altså klar: Bytter vi ut en del av det mettete fettet med umettet, vil ha mindre risiko for hjerte- og karsykdom.
Internasjonal enighet om kostrådene
Som grunnlag for rapporten gikk arbeidsgruppen gjennom kostråd fra en rekke andre land, nyere retningslinjer og forskningslitteratur i form av kunnskapsoppsummeringer.
Konklusjonen var at våre nåværende kostråd om å begrense inntaket av mettet fett til under 10 % av energien, og at vi bør bytte ut noe av det mettete fettet med umettet.
Man så også at det er bred internasjonal enighet om at mettet fet bør byttet ut med umettet, og da særlig flerumettet, og at myndighetenes kostråd er ganske like uansett om man bor ved Middelhavet eller i Norden.
Derfor bør vi begrense inntaket av mettet fett
Det dukker jevnlig opp studier, eller personer som mener at mettet fett er ufarlig, og at kostrådene om å kutte ned på mettet fett er feil. Rapporten som ble publisert i dag, er et kraftig motsvar til akkurat dette.
Det er viktig å være klar over at rapporten er basert på en objektiv gjennomgang av dagens kunnskap om hvordan fett påvirker helsen vår; Et høyt inntak av mettet fett øker det ”farlige” LDL kolesterolet, og på den måten risikoen for hjerte- og karsykdom.