Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

En helt ny oversiktsartikkel hevder at omega-3 tilskudd ikke virker på hjertepasienter. Dette er bare halve sannheten.

Denne måneden presenterte greske forskere at kosttilskudd med marint omega-3 ikke beskytter mot hjerte- og karsykdom. Forskerne har gjort en grundig sammenfatning av flere studier med omega-3 tilskudd, der de fleste deltakerne hadde hatt symptomer på hjerte- og karsykdom før studiene startet.

Et samlet resultat fra alle de nærmere 70 000 deltakerne i de ulike studiene var at ca 1 gram marint omega-3 tilskudd pr dag i et helt år ikke beskyttet mot hjerteinfarkt, slag eller død.

Eller sagt på en annen måte: Hvis du allerede har hatt hjerteproblemer, er det ikke nok med et moderat tilskudd av marint omega-3 for å hindre nye symptomer.

Sjømat er mer enn omega-3

For oss som arbeider med sjømat, er dette ikke overraskende. Sjømat inneholder nemlig utrolig mye mer enn marint omega-3, og et kosttilskudd vil dermed aldri kunne erstatte et sjømatmåltid.

I en fiskemiddag vil du få tilført vitamin D, jod, selen, viktige proteiner og energi, i tillegg til marint omega-3. Helsemyndighetene i Norge har foreløpig ikke en egen anbefaling på inntak av marint omega-3, men anbefaler oss å spise 2-3 fiskemiddager i uken. –Nettopp for å forebygge plutselig hjertedød. Men mat er ikke medisin, mat er først og fremst forebygging.

fisk-olje-Food-Basics

Sjømat erstatter annen mat

Magre fiskemiddager kan også være med å redusere inntaket vårt av mettet fett, som også er gunstig for hjertehelsen. Mat gir energi, det tilfører viktige næringsstoff og det kan være en viktig faktor i sosiale sammenkomster.

Forskjellig behov hos syke og friske

De aller fleste deltakerne som ble inkludert i den greske studien, hadde hatt hjerteproblemer i en eller annen form før de fikk tilført marint omega-3. Dette betyr at de i utgangspunktet ikke var helt friske deltakere.

Europeiske matmyndigheter skiller tydelig mellom hvor mye marint omega-3 du bør få i deg avhengig av om du er frisk eller ikke:

  • Friske personer trenger 0,25 g marint omega-3 pr dag for å forebygge fremtidige hjerteproblemer.
  • Personer som allerede er i risikogruppen for hjerte- og karsykdom anbefales mellom 2 og 4 gram per dag.

I den greske studien har 13 av de 18 studiene som er med, brukt doser som ligger under 2 gram pr dag. Med så moderate doser marint omega-3 er det derfor ikke overraskende at de ikke finner effekter hos personer som allerede er i risikogruppen.

Sjømat forebygger fremdeles hjerte- og karsykdom

Den greske studien rokker altså ikke ved de anbefalingene vi allerede har for marint omega-3 i forhold til hjerte- og karsykdom hos ulike befolkningsgrupper. Det er også godt etablert at regelmessig sjømatinntak forebygger hjerte- og karsykdom.

Hovedfokus for den fremtidige sjømatforskningen må nå rettes inn mot effekten på de andre livsstilssykdommene; mental helse, fedme, diabetes og beinskjørhet. Det er der kunnskapshullene er størst.

Denne kronikken sto på trykk i Dagens Næringsliv lørdag 22.09.12.

Kilder:

Evangelos C. Rizos, Evangelia E. Ntzani, Eftychia Bika, Michael S. Kostapanos, Moses S. Elisaf. Association Between Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Risk of Major Cardiovascular Disease Events: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA. 2012;308(10):1024-1033.

FAO/WHO. Report of the joint FAO/WHO expert consultation on the risks and benefits of fish consumption. 2010.

For ytterligere informasjon, kontakt:

Ingvild Eide Graff, forskningssjef ved NIFES

Telefon: 926 52 814, e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Foto: Food Basics

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke