Godt, sunt og saftig!
Bygg inneholder de gode betaglukanene som vi bør spise mer av. Landslagsbaker Knut Hammeren står bak denne oppskriften.
For å bake dette brødet må du planlegge litt ettersom du må bløtlegge byggrynene et døgn før du begynner å bake.
Ingredienser
Bløtlegging:
- 100 g byggryn
- 200 g kaldt vann
- 5 g salt
Fordeig:
- 3 dl kefir eller kulturmelk
- 50 g hvetekli (kruskakli)
- 150 g hvetemel
- 10 g fersk gjær
- 200 g byggmel
Hoveddeig:
- 3 ½ dl kaldt vann
- 400 g hvetemel
- 100 g sammalt hvete, fin
- 5 g fersk gjær
- 10 g salt
Fremgangsmåte
Dag 1:
Bløtlegging: Kok opp vann, salt og byggrynene og sett det til kjøling. La det stå i kjøleskapet til dagen etter.
Fordeig: Bland sammen ingrediensene til fordeigen til en stiv masse (smuldre gjæren direkte i bollen). Sett fordeigen i kjøleskapet til dagen etter.
Dag 2:
- Ta ut fordeigen og de bløtlagte byggrynene fra kjøleskapet når du starter bakingen, slik at det blir romtemperert.
- Bland sammen ingrediensene til hoveddeigen i en bakebolle, smuldre gjæren direkte i bollen. Elt i kjøkkenmaskin i 5-10 min. La hoveddeigen hvile i 3 timer i romtemperatur.
- Bland inn de bløtlagte byggrynene og den stive fordeigen og 1/2 dl vann. Elt dette sammen til du har fått løst opp den stive fordeigen. Tilsett deretter 1/2 - 1 dl ekstra vann og fortsett eltingen til deigen blir glatt og slipper bollen.
- Del deigen i to like deler, form emnene til brødfasong – og legg dem i to godt smurte 1,5-litersformer. Hev brødene til dobbel størrelse (ca. 1 1/2 – 2 timer).
- Forvarm ovnen til 260 °C, sett inn brødene midt i ovnen og senk temperaturen til 220 °C.
- Stek brødene i ca 45 minutter. Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.