Foto: Matprat.no

Rød sauerkraut med rødbete.

Fermentert kål blir tilberedt og spist i en rekke europeiske land, og er en gammel, tradisjonsrik måte å konservere høstens avling på for bruk gjennom hele vinteren. Sauerkraut av rødkål bevarer den flotte røde fargen, og er smakfullt og lekker følge til for eksempel svineknoke og grove pølser.

Ingredienser

4 porsjoner

  • 1 kg rødkål
  • 2 stk. rødbete
  • ca. 2 cm frisk ingefær
  • 1,5 ss salt

Fremgangsmåte

1. Fjern de ytterste bladene på kålhodet og del det i båter. Skjær vekk stilkfestet og kutt kålen i fine strimler med en skarp kniv, mandolin eller ostehøvel. Ha den snittede kålen over i en stor bolle.

2. Skrell rødbete og riv den grovt. Bland revet rødbete med rødkålen.

3. Skrap vekk skallet på ingefær med en skje. Finhakk eller riv ingefæren og bland den sammen med resten. Dryss over salt, og sett blandingen til side i 5-10 minutter.

4. Hell vann over kålblandingen og bruk hendene til å massere den godt slik at fibrene i kålen knuses og den begynner å avgi væske. Rødkål og rødbete er grønnsaker som kan sette farge, bruk derfor plasthansker når du gjør denne jobben.
Rødkål og rødbete er grønnsaker som kan sette farge, bruk derfor plasthansker når du gjør denne jobben.

5. Fyll kålblandingen på store, rene glass. Bruk gjerne en tresleiv eller liknende slik at kålen pakkes tett i glasset. Fyll på væske til kålen er helt dekket og det er 1-2 cm igjen til kanten på glasset. Skru på lokk. Sett glasset på kjøkkenbenken eller et annet lunt sted i minst 7 dager. Åpne lokket et par ganger i døgnet for å slippe ut litt av trykket som danner seg. Pass på at kålen hele tiden er dekket av væske. Tilsett litt mer vann ved behov.

6. Etter 7 dager kan du smake på sauerkrauten. Liker du den mer fermentert, kan du la den fortsette å stå i romtemperatur. Oppbevar ferdig sauerkraut i kjøleskapet, den er holdbar i minst to uker. Bruk gjerne denne oppskriften som en grunnoppskrift, og prøv deg frem med andre smakstilsetninger og kombinasjoner.

Kilde og bilde: Matprat.no