Foto: Matprat.no

Deilig urtekrydret lammestek servert med fargerike grønnsaker er skikkelig snaddermat.

Kjøttet og grønnsakene gir også smak til sjyen, som blir base for en smakfull sjysaus du kan servere til. 

Ingredienser

10 porsjoner

  • 1 stk. lammelår (á 2,5 kg)
  • 3 båter hvitløk
  • 2 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 ss hakket frisk rosmarin
  • 1 ss hakket frisk timian
  • 3 dl vann
  • 4 stk. gulrot
  • 2 stk. purre
  • 10 båter hvitløk
  • 3 stk. rødløk
  • 6 stk. tomat
  • 3 ss nøytral olje
  • 1 ts salt

Lammesjysaus

  • ca. 3 dl kraft fra steken
  • 1 ss maisenna

Fremgangsmåte 

Før du krydrer steken kan du med fordel skjære ut isbeinet. Da får du en stek som er enklere å skjære fine skiver av. Du kan også ta av den ytterste delen av knoken. Sjekk hvordan her, eller be de i ferskvaredisken/slakteren gjøre det for deg.

Rens hvitløk og skjær den i tynne båter. Bruk en spiss kniv og skjær små lommer i steken, stikk inn hvitløken.

Gni steken godt inn med salt, pepper, finhakket rosmarin og timian. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av steken, pass på at det ikke treffer beinet.

Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Rens gulrot, kutt den i biter og legg dem i langpannen med steken.

Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Beregn 2,5 - 3 timer steking.

Rens og kutt grønnsakene i båter, ha grønnsakene i formen de siste 30 minuttene av steketiden. drypp over litt olje og krydre med salt og pepper.

Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta ut steken, og la den hvile i ca. 15 minutter.

Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen og hev temperaturen til 200 °C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.

Kok opp lammesjyen. Spe med maisenna utrørt i litt kaldt vann. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper.

Server lammesteken i skiver, med deilige, bakte grønnsaker og sjysaus. Kokte poteter eller godt brød smaker også godt til. 

Kilde og bilde: Matprat.no