Slik lager du hjemmelaget tomatsuppe. Se video!

Rykende varm tomatsuppe er godt, enkelt og mettende. Lager du tomatsuppen fra bunnen av, har du et sunt måltid med lite kalorier og massevis av tomater. Jo mer tomater det er i suppen, desto sunnere er det. Tomater er nemlig stappfulle av lykopen, en antioksidant som er bra for både hud og helse.

Undersøkelser viser blant annet at lykopen kan forebygge kreft, gi en gunstigere kolesterolprofil, og redusere risikoen for å bli solbrent.

Lukt, smak og farge

Når du kjøper tomater, så velg de med mye lukt og farge. For det første smaker de bedre, og for det andre er det slik at jo rødere tomatene er, desto mer lykopen inneholder de. Tomater som oppbevarer i kjøleskap mister fort smak og sødme, og får lett en litt melete konsistens. Det beste er derfor å oppbevare tomatene på kjøkkenbenken.

Fyll på med antioksidanter

Tomatsuppe laget av pulver kan være et helt greit måltid, men lager du suppen fra bunnen av, har du en unik mulighet til å lage et måltid som er stappfullt av smak, sunnhet og antioksidanter. Det er nemlig ikke bare fra tomatene du får antioksidanter, men også fra løk og hvitløk som også er viktige ingredienser i en smakfull tomatsuppe.

Har du i tillegg i noen gode klunker olje, sørger du for at lykopenet fra tomatene blir tatt lettere opp i kroppen (siden lykopen er fettløselig), samtidig som den gode tomatsmaken blir fremhevet. Det er også slik at kroppen klarer å nyttiggjøre seg bedre av lykopenet når tomatene er varmet opp. Altså nok en tomatsuppe til middag!

Oppskrift tomatsuppe

  • 4 porsjoner
  • 12-15 store røde tomater
  • 2 ss olje (raps/oliven)
  • 1 liter ferdigblandet hønsebuljong
  • 1 glass tomatpure
  • 2 løk
  • 2 fedd hvitløk

Basilikumblader fra ½ basilikumplante
Evt. litt finhakket chili
Evt. noen klunker matfløte
Noen klunker ekstra virgin olivenolje

Slik gjør du det:

Kok opp en gryte med vann. Lag et kryss på toppen av hver tomat før de slippes nedi det kokende vannet. Når skinnet begynner å ”krølle” seg litt, ta opp tomatene og trekk av resten av skinnet. Kutt de ferdig skoldete tomatene opp i biter.

Ha olje i en gryte, og fres opp hakket løk og hvitløk. Bland i tomatpure, og hell over ferdigblandet buljong. Ha nedi tomater, og la det hele koke opp og småkoke i ca. 30 min (gjerne lenger). Klipp opp basilikum og ha i suppen. Ha i litt olje og evt. litt matfløte og hakket chili. Bland alt med stavmixer. Server gjerne med kokt egg og litt hakket chili for de som ønsker en litt sterkere suppe.