Foto: Erik Helgeneset

Mindre salt enn fiskekaker

Fiskepinner er typisk barnemat, i hvert fall her i Norge. I Storbritannia derimot, er fiskepinner i form av Fish´n Chips, tradisjonell pubmat og fastfood.

Men fiskepinner og annen panert fisk bør kanskje bli litt mer trendy i Norge også. Dette er nemlig en super måte å få i seg hvit fisk på.

Sunt med hvit fisk

Det har vært mye fokus på viktigheten av å få i seg fet fisk, fordi dette gir oss bra med vitamin D og omega-3. Men ikke alle vet at også hvit fisk er både sunt og viktig.

Mager hvit fisk som torsk, sei og hyse inneholder veldig mye protein av høy kvalitet. Det vil si at proteinet inneholder tilstrekkelig av alle essensielle aminosyrer. Fiskeprotein er i tillegg lett fordøyelig.

Spis hvit fisk

Viktig kilde til jod

Men enda viktigere er det at hvit fisk er en god kilde til jod. Jod er viktig for stoffskiftet vårt, og til normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet hos foster og små barn. Undersøkelser viser at jodmangel på nytt kan være på fremmarsj i Norge og at gravide og ammende er mest utsatt. Våre beste kilder til jod er hvit fisk og meieriprodukter.

Hvordan får jeg nok jod?

Hvor sunt er egentlig panert fisk?

Rene fileter av fisk vil alltid være sunnere enn farseprodukter og panert fisk, fordi det kun består av fisk og ikke er tilsatt salt, stivelse og fett. Men det betyr ikke at panert fisk ikke er sunt og ikke kan regnes som et fiskemåltid.

Fiskepinner og annen panert fisk inneholder ofte mindre salt og noen ganger mer fisk enn fiskekaker. Velger du en type panert fisk som har en høy andel fisk, steker den riktig og serverer med mye grønnsaker til, kan du med god samvittighet krysse av for et av ukens anbefalte fiskemåltider.

Stek fiskepinner i ovnen

Et tips for å gjøre et måltid med panert fisk sunnere, er å varme fisken opp i ovnen istedenfor å steke den i pannen. Steker du fisken i pannen, vil paneringen gjøre at fisken suger til seg relativt mye av stekefettet.

Det betyr at den ferdig stekte fisken vil inneholde mye mer fett hvis den er stekt i fett i pannen, enn hvis den er stekt uten fett i stekeovnen. Steker du i panne, bør du velge stekefett som flytende margarin.

Fett til steking

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et fiskepinner som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene har vi sett på hvor mye mettet fett, karbohydrater, salt, protein og fisk de forskjellige produktene inneholder. Mye mettet fett, karbohydrater og salt har trukket ned, mens mye protein og fisk har trukket opp.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du liker best.

Vi har valgt å gi terningkast 4-6 fordi vi mener at alle produktene kan ansees for å være et sunt alternativ til middag sammenliknet med mange andre middagsalternativer.