Sjekk innholdet av basilikum!
Pesto er en italiensk saus der en av de vanligste typene er den genovesiske pestoen, består av basilikum, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje og like deler av ostene parmesan og pecorino. Lager du denne typen pesto selv, kan du gjerne også smake til med litt salt, pepper, og sitron.
Nøtter eller pinjekjerner
Selv om den klassiske pestoen lages med pinjekjerner, er det fullt mulig å bruke andre typer nøtter istedenfor. Dette blir ofte like godt, men billigere. Det er antakelig derfor mange av pestoene vi finner i butikken inneholder for eksempel cashewnøtter, og bare litt pinjekjerner.
Sunn og allsidig
Pesto er ikke det verste du kan bruke i matlaging. Den er faktisk både sunn og næringsrik. Pesto kan brukes i pasta, som saus til kylling og fiskeretter, som marinade og smakstilsetter i yoghurt- og rømmesauser. Du kan til og med bruke den som smørepålegg, eller istedenfor margarin på brødskiven.
Sunt fett og rik på antioksidanter
Desto mer olje det er i en pesto, desto mer fett inneholder den. I pestoene vi har sammenliknet her, har det enten blitt brukt solsikkeolje eller olivenolje. Olivenolje er rik på enumettet fett, et type fett som det lønner seg å ha en viss andel av i kostholdet.
Innholdet av ost, pinjekjerner og nøtter øker også fettinnholdet. Fordi det er mer olje enn ost i pestoen, vil det meste av fettet være umettet. Nøttene bidrar også til at pesto får en gunstig fettprofil.
Basilikum og andre urter er rike på antioksidanter og derfor noe vi gjerne kan spise mye av.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grønn pesto som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet og umettet fett, sukker, salt og mengde basilikum. Mye mettet fett, sukker og salt trekker ned, mens andel basilikum og umettet fett trekker opp. I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 4.
Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.