Foto: Erik Helgeneset

Nesten 50 % sukker i taperen.

Ketchup får ofte urettferdig mye fokus på sitt sukkerinnhold. Det stemmer at det er sukker i ketchup, men ketchup inneholder også massevis av gunstige antioksidanter. Med mindre du pøser på med ketchup til hvert måltid, er det altså ikke nødvendig å bekymre seg for sukkerinnholdet.

Bramat tester ketchup

Mye salt og sukker

Men hvordan er det egentlig med sennep? Tar du en titt på testresultatene ser du at mange senneptyper inneholder mye salt, mye sukker, eller begge deler. Verstingen når det kommer til sukker inneholder nesten 50 % rent sukker.

En del typer inneholder veldig mye salt, dette gjelder særlig dijon sennep.

Hvor usunt er egentlig ketchup?

Økt forbrenning av sennep?

Det sies at sterke krydder som chili og sennepsfrø kan øke forbrenningen. Det stemmer til en viss grad, men for at sennepsfrø eller chili skal øke forbrenningen så mye at det kan ha betydning for vekten må du spise enormt mye av det. Så i praksis så øker altså ikke sennep forbrenningen din.

Økt forbrenning av chili?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg sennep. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de største matvarekjedene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukkerarter, salt og mengden umettet fett. Innhold av sukker og salt har trukket ned, mens et høyt innhold av umettet fett har trukket opp.

I testen er produktene rangert fra terningkast 1 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 1. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.