Foto: Erik Helgeneset

Bare en av disse gir skikkelig grovt brød!

Brød er noe mange av oss spiser mye av, og da kan det være en fordel å bake det selv. Både fordi det blir billigere, og fordi du selv kan velge hvor mye salt, sukker og fett du har i deigen.

Brødmix eller egen oppskrift?

Men hvordan er det egentlig med brødmixer, er dette like sunt som å bake brødet med egen oppskrift? Svaret er at det kommer helt an på hvilken bakemix du velger, og hva slags brød du ellers ville ha bakt. Er du en av dem som liker å lage skikkelige grovbrød fulle av fiber, frø og fullkorn, lager du antakelig sunnere brød ved å følge egen oppskrift fremfor å bruke brødmixer. Jo grovere brødet er, desto mer fiber, vitaminer, mineraler og gunstige plantestoffer får du i deg.

Lag dine egne knekkebrød

Ikke tilsatt gluten

Hvis du kjøper brød bakt på et av de store bakeriene, altså brød du får kjøpt i matbutikken, er dette ofte tilsatt gluten. Det er det ikke i brød bakt på mindre bakerier, eller i brød du baker selv enten du bruker brødmix eller baker med egen oppskrift. Gluten tilsettes for å gjøre brødene enda større, mykere og luftigere. Dessuten tar det kortere tid å bake. Noen er skeptiske til ekstra gluten i brød. Det er foreløpig ikke påvist at dette er skadelig for oss, men er du en av dem som er skeptisk til ekstra gluten, bør du altså bake brødet selv eller kjøpe brød på mindre bakerier.

Derfor bør du spise fiber og fullkorn

Sjekk innhold av fiber

De fleste industribakte brød og brødmixer er i dag merket med en brødskala og grovhetsprosent som viser hvor grovt brødet du kjøper er. Dette er nyttig informasjon som hjelper deg til å finne det groveste brødet. Skal du velge grovt, bør du gå for et brød/en brødmiks som har minst 3/4 av brødskalaen skravert, og som er minst 70 % grovt. Av de 18 brødmixene vi har testet i dag, er det kun 2 av dem som har en grovhetsprosent over 70.

Bygg er sunt

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, sukker, fiber og salt pr. 100 gr ferdig brød laget av brødmiksene vi tester. Mengden protein og fiber trekker opp, mens innholdet av sukker, mettet fett og salt trekker ned. Siden fiber er såpass viktig, og brød er en viktig kilde til fiber, har vi latt dette telle dobbelt.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.