Foto: Erik Helgeneset

Lite fett og greit med fisk.

Mange rynker litt på nesen av de tradisjonelle fiskepinnene. Noen fordi de syns det er kjedelig mat, andre fordi de tror at fiskepinner og annen panert fisk er usunt. Det stemmer egentlig ikke.

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i fiskepinner og annen panert fisk. Dette er fisk som er panert i mel, kavring og liknende. Noen typer består av mye fisk og et tynt lag med panering, mens andre typer inneholder mindre fisk og mer panering. En del typer har dessuten et fyll som gjør at andelen fisk blir desto lavere. En del av produktene inneholder Alaska Pollock, og kun noen få inneholder torsk. Bortsett fra at torsk er dyrere, er det ikke noen ernæringsmessig forskjell på disse fisketypene.

Derfor bør du spise hvit fisk

Er panert fisk sunt?

Rene fileter av fisk vil alltid være sunnere enn farseprodukter og panert fisk, fordi det kun består av fisk og ikke er tilsatt salt, stivelse og fett. Men det betyr ikke at panert fisk ikke er sunt og ikke kan regnes som et fiskemåltid. I motsetning til hva mange tror inneholder de fleste typer panert fisk minimalt med fett, og har et helt greit innhold av fisk.

Velger du en type panert fisk som har en høy andel fisk, steker den riktig og serverer med mye grønnsaker til, kan du med god samvittighet krysse av for et av ukens anbefalte fiskemåltider.

Torsk med hjemmelaget potet- og blomkålpuré

Stek fisken i ovnen

Et tips for å gjøre et måltid med panert fisk sunnere, er å varme fisken opp i ovnen istedenfor å steke den i enda mer fett i pannen. For det første sparer du en ekstra runde i fett, og for det andre så vil paneringen gjøre at fisken suger til seg relativt mye av stekefettet. Det betyr at den ferdig stekte fisken vil inneholde mye mindre fett hvis den er stekt stekeovnen enn hvis den stekes med fett i pannen.

Fett til steking

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg panert fisk som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringmessig vurdering av produktene har vi sett på hvor mye mettet fett, umettet fett, salt, protein og fisk de forskjellige produktene inneholder. Mye mettet fett og salt har trukket ned, mens mye umettet fett, protein og fisk har trukket opp.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du liker best.

Vi har valgt å gi terningkast 3-6 fordi vi mener at alle produktene kan ansees for å være et sunt alternativ til middag sammenliknet med mange andre middagsalternativer. De vi har vurdert som sunnest har fått terningkast 6, mens de vi har vurdert som minst sunne har fått terningkast 3.