Foto: Erik Helgeneset

Mettende søtsaker uten for mye kalorier.

Butikkene flommer over av proteinbarer, proteinpuddinger og proteindrikker. Protein har blitt trendy, men hva er egentlig poenget med alt dette proteinet? Er det bare de som trener mye som trenger ekstra mye protein, eller er det en fordel med ekstra protein for andre også? For eksempel de som ønsker å gå ned i vekt?

I denne testen vurderer vi proteinbarer, men for å gjøre det må vi bestemme oss for hvilket bruk vi vurderer proteinbarene for. For noen uker siden hjalp vi Aftenposten med å teste årets nykommere av proteinbarer, men da med tanke på restitusjon. Altså hvilke proteinbarer som egnet seg best etter trening.

I denne testen har vi et annet utgangspunkt: Vi ser på hvilke proteinbarer som egner seg best for deg som ønsker et søtt og mettende lite måltid som ikke gir deg for mye kalorier.

Restitusjon eller mettende snacks?

Etter trening trenger du både karbohydrater og protein. Hvor mye avhenger av hvor hardt du har trent, hvor ofte du trener, og om du har trent kondisjon eller styrke. Som en tommelfingerregel sier vi at du trenger ca. 20 gram protein og 30-50 gram karbohydrat etter trening. Det betyr at de færreste proteinbarer gir deg det du trenger av karbohydrater etter trening. Et unntak er "taperne" av denne testen, fordi disse både inneholder mye protein og greit med karbohydrater, men for mye sukker og kalorier for deg som bare vil ha en "sunn snacks" og ikke et restitusjonsmåltid. Taperne av denne testen var derfor vinnerne av Aftenpostens test der vi vurderte hvilke proteinbarer som passer best etter trening.

I denne testen har vi heller vurdert hvilke barer som passer best for deg som er glad i søtt, som ønsker å gå ned i vekt eller er bevisst på å holde vekten stabil, og som velger en proteinbar som mellommåltid eller "sunn snacks" fordi den inneholder lite sukker og kalorier, samtidig som at proteininnholdet gjør at den metter godt. Grunnen til at vi har valgt å gjøre det på denne måten, er at vi vet at det er mange som velger proteinbarer ut fra disse kriteriene.

Mat etter trening

Barer for vektreduksjon

Hvis du skal ned i vekt, er det helt essensielt at du får i deg mindre energi (kalorier) enn du forbruker. Det kan også være lurt å spise ofte, gjerne flere mellommåltider, slik at du ikke blir oversulten og spiser for mye når du først spiser.

En proteinbar eller en måltidserstatterbar som ikke inneholder for mye kalorier kan være et greit mellommåltid for deg som ønsker å gå ned i vekt. Proteiner metter godt, og er viktig for at du ikke skal miste for mye muskelmasse når vekten går nedover. Husk bare at hvis målet er vektreduksjon, er det viktig at du ikke spiser proteinbarer i tillegg til alt annet, men at du ser på det som et mellommåltid og tar det med i det totale kaloriregnskapet ditt.

Kosthold for deg som skal ned i vekt

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i proteinbarer som er å få kjøpt i de største matvarekjedene, på SATS, og i helsekost.

For å gi en vurdering av proteinbarene har vi sett på innholdet av energi (kalorier), mettet fett, sukkerarter, og protein per proteinbar. Mye sukker og mettet fett har trukket ned, mens mye protein har trukket opp.

Da vi sammenliknet energiinnholdet ga vi høyest score til barer som inneholder mindre enn 200 kcal, litt lavere score til de som inneholder 201-250 kcal, og enda litt lavere score til de som inneholder 251-300 kcal. Barer som inneholder over 300 kcal har fått lavest score. Dette er fordi vi mener at barer som skal fungere som et mellommåltid ideelt sett bør være mellom 150- 250 kcal. Barer som ikke inneholder palmeolje har fått plusspoeng for dette.

Smak er ikke en faktor, men du kan stemme på den du syns smaker best.

{advpoll id='104' view_result='0' width='0' position='center'}