Foto: Erik Helgeneset

Vinneren inneholder tre ganger så mye fiber!

Det er mye bra med knekkebrød. Velger du riktig type, får du i deg bra med fiber og umettet fett. Er du en av dem som ønsker å begrense inntaket av karbohydrater er det også lurt å spise knekkebrød fremfor brød.

Vi i Bramat.no har allerede gjort en test av «alle» knekkebrødene som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Denne gangen tar vi bare for oss de «hjemmebakte» typene.
Her har vi også tatt med det som tidligere het klibrød, som ikke uventet står øverst på listen over vinnere i denne knekkebrødtesten. Dette knekkebrødet/klibrødet inneholder nemlig tre ganger så mye fiber som mange av de andre typene.

Bramat tester knekkebrød

Mindre karbohydrater og fiber

Forskjellen på «hjemmebakte» knekkebrød som vi tester her, og andre typer knekkebrød som f.eks. Wasa Sport, er at de «hjemmebakte» ofte inneholder mer umettet fett fordi de inneholder frø som er rike på umettet fett. Mange av de «hjemmebakte» inneholder dessuten mindre karbohydrater enn andre typer knekkebrød. Innholdet av fiber er derimot ofte høyere i de vanlige typene, med unntak av noen typer slik som vinnerne av denne testen.

Lag dine egne knekkebrød

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av knekkebrød av typen «hjemmebakte». Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av knekkebrødene, har vi sett på innhold av karbohydrater, protein, mettet og umettet fett, fiber og salt. Karbohydrater, salt og mettet fett har trukket ned i denne testen, mens et høyt innhold av fiber, umettet fett og protein har trukket opp.

Fordi knekkebrød kan være en veldig god kilde til fiber, og fiber er noe de fleste av oss bør spise mer av, har vi latt knekkebrødenes innhold av fiber telle dobbelt opp.

Grunnen til at vi har vurdert lite karbohydrater som positivt, er at en del som velger knekkebrød som dette ønsker å begrense inntaket av karbohydrater. I denne testen har vi valgt å gi terningkast 4 til 6, der 6 er de som vi mener er sunnest.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du syns smaker best.

{advpoll id='117' view_result='0' width='0' position='center'}