Foto: Erik Helgeneset

Mye fisk i mange, men fremdeles en del salt.

Fiskekaker er ikke hva det en gang var. Fiskekaker har etterhvert blitt et fullverdig fiskemåltid, i hvert fall hvis du går for de typene som inneholder mest fisk. Og de blir det stadig flere av. Årets nykommere har over 90 % fisk, men disse inneholder dessverre litt for mye salt. I hvert fall hvis du skal tenke sunnhet.

Stor forskjell på fiskeinnhold

Til tross for at det er ganske mange fiskekaker, eller fiskekarbonader som de gjerne kalles, som inneholder mye fisk, finnes det fremdeles typer som bare består av 50 % fisk.
Disse typene inneholder generelt mer karbohydrater og mindre protein enn de andre fiskekakene, noe som gjør at de metter dårligere i tillegg til å inneholde mindre fisk.

Når det er sagt, er det helt i orden å la barna få fiskekaker med en litt lavere andel fisk hvis de liker dette bedre enn fiskekaker med en høy andel fisk. Men husk at barn skal ha enda mindre salt enn oss voksne, så sjekk saltinnholdet før du kjøper fiskekaker til de minste i husholdningen.

Bramat tester ketchup

Mindre salt, men ikke i alle

I løpet av de siste årene, har det skjedd en positiv utvikling på fiskekakefronten.
I tillegg til at flere av produsentene har økt innholdet av fisk i sine fiskekaker, er det også flere som har redusert saltinnholdet betydelig.

Dette er positivt, fordi fiskekaker har tradisjonelt sett har inneholdt altfor mye salt. I fjorårets test var det fremdeles noen typer som inneholdt så mye som 1,9 gram salt per 100 gram fiskekake. To av slike fiskekaker gir mer salt enn hva som er anbefalt i løpet av en hel dag.

I år fant vi ingen fiskekaker med et så høyt saltinnhold, men når det er sagt så mener vi fremdeles at en del fiskekaker med fordel kunne inneholdt mindre salt.

En teskje salt om dagen er mer enn nok!

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg fiskekaker som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, karbohydrat, salt og andel fisk de forskjellige fiskekakene inneholder. Mye protein og fisk har trukket opp, mens mye karbohydrater og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

I denne testen har vi gitt terning 3-6 fordi ingen av fiskekakene fortjener dårligere enn terningkast 3.

{advpoll id='128' view_result='0' width='0' position='center'}